Preživite dan u gradu, bar virtuelno

Isidora Todorović i Luka Ranisavljević kreirali su političku igra “One Good Day” za “Android” telefone, čiji je cilj preživeti dan u Novom Sadu. Igrač se i u virtuelnom svetu susreće sa svim svakodnevnim frustracijama života u gradu – od korupcije, preko cenzura, lošeg zdravstva i sistem obrazovanja do nasilja – i pokušava da ih prevaziđe.

INTERAKCIJA – Nakon instaliranja igre na telefon, potrebno je aktivirati i GPS. Birate da li će glavni lik biti muško ili žensko i onda krećete u pravu šetnju gradom kako bi zadaci bili ispunjeni. Na primer, ako je misija u vezi sa policijskom stanicom, neophodno je zaista ući u njenu šalter-salu, a preko GPS-a biće ustanovljeno da li je to urađeno.
Kreator igrice je neformalna grupa “Les Mislerebles”, odnosno Isidora Todorović, asistentkinja na Akademiji umetnosti, i njen prijatelj Luka Ranisavljević, programer.
– Umetnica sam i deo mog izraza je da se bavim političkim igrama. Verujem da umetnost još ima moć da satiričnim prikazom napravi neku promenu – kaže Isidora.

Ona napominje da joj je bilo zanimljivo da popiše “sve male lične svakodnevne frustracije života u Novom Sadu”.

Svedoci smo da su ljudi u redovima preprodavali brojeve i tako zarađivali novac od onih koji nisu želeli da čekaju u redu. Sada lik iz igrice zarađuje novac čekajući u redu u policijskoj stanici. Ili krađom bicikala ili šahtova, baš kao u stvarnom životu, a ispred fakulteta može da se kupi diploma jer je u realnosti znanje u potpunosti devalvirano – objašnjava Isidora.

Ona dodaje da je igrica i kritika kulturne politike u gradu, kao i desekularizacije društva i upliva religije u mnoge sfere života. Njen stav je da je važno pokrenuti građansku masu i da je mirenje sa trenutnom situacijom konstantan problem društva.
– Mislimo da život ovako treba da izgleda i da treba da budemo njegovi robovi. U naprednim građanskim društvima nisu potrebna 73 papira da bismo nešto uradili, a mi se mirimo da je to normalno – kaže Isidora.
Ona napominje da igricom želi da podseća na problem, da bi se nešto u gradu promenilo nabolje.

Nagrađeni na “Videomedeji”

ŽIRI – Igrica “One good day” je prvi put predstavljena na Međunarodnom video-festivalu “Videomedeja”. Grupa “Les Miserables” je za igricu osvojila nagradu „Bogdanka Poznanović“. Žiri je u obrazloženju skrenuo pažnju na interaktivnost ovog rada, ističući da je njegov najveći kvalitet to što je „posvećen uspostavljanju različitih odnosa sa posmatračem“.

Izvor: 24 sata

Related Post