3 SCENARIJA Kako su hakeri došli do porno-slika zvezda

Golišave fotografije nekoliko desetina poznatih ličnosti zapalile su internet, pošto su ih hakeri navodno ukrali s njihovih privatnih iCloud servisa. Za sve koji su fotografije objavili poznati najavljuju tužbe, a javnost se pita kako je do toga uopšte moglo da dođe.

iCloud je servis kompanije “Epl” koji služi za čuvanje dokumenata, fotografija i sličnih podataka u “oblaku”, odnosno na internetu. Na taj način korisnik može da im pristupi sa bilo kog računara, tableta ili telefona. Potrebno je samo da se uloguje na svoj nalog.

Kako je došlo do toga da neko ugrozi na desetine naloga poznatih, još nije zvanično objavljeno, ali iako ima onih koji krivicu svaljuju na bezbednosne propuste kompanije “Epl”, znalci smatraju da su za ceo skandal krivi upravo poznati – njihovi nedovoljno zaštićeni računari i lozinke.

den

Kako se lozinka može provaliti?

1. Previše jednostavna šifra

Jedan od mogućih načina kako je neko došao do lozinki je da je ona u startu bila “slaba”. U slučajevima kad je šifra previše jednostavna, može se čak i nasumično pogoditi, pa se ne preporučuje da se u te svrhe koriste lična imena, prezimena, gradovi i slično.

2. Opcija “zaboravljena lozinka”

Drugi način za provaljivanje šifre je pristup putem opcije “zaboravljena lozinka”. U zavisnosti kako im je podešen nalog, korisnici u slučaju da zaborave lozinku treba da odgovore na sigurnosno pitanje ili da dobiju novu lozinku na svoj mejl.

Neka od sigurnosnih pitanja se odnose na privatni život poput “Koju je ste osnovnu školu pohađali?” ili “Kako vam se zove kućni ljubimac?” S obzirom da javne ličnosti takve podatke ne mogu da sakriju, to je jedan od načina na koji se može doći do šifre. U slučaju da su poslali novu lozinku na mejl, može se dogoditi da je šifra za mejl slaba i na taj način su mogli da mu pristupe.

3. Ista lozinka na više naloga

Velika bezbednosna greška koju mnogi prave je ponavljanje lozinke za više naloga, što hakerima ostavlja odškrinuta vrata za “upad”. Šifra se provali na servisima koji nemaju jaku bezbednost, pa se onda isprobava na drugim servisima i ukoliko se poklopi, pristup je slobodan.

Izvor: Blic

Related Post