Acer: Sa Windowsa na Android i Chrome

Tajvanski proizvođač kompjuterske tehnike Acer planira da preorjentiše svoje uređaje sa operativnog sistema (OS) Microsoft na Android i Chromebook, objavio je Wall Street Journal.

U planovima Acera je da smanji broj proizvoda sa Windows operativnim sistemom i proširi liniju uređaja koji rade na Google platformama Android i Chrome OS. Kompanija smatra da će joj nova strategija omogućiti da poveća profit za 30 odsto već naredne godine.

Tim Microsofta mora nešto da uradi kako bi povratio ili ojačao poverenje korisnika računara. Ljudi nerado kupuju te proizvode ili odustaju od kupovine, rekao je predsednik Acera Džim Veng na sastanku sa investitorima. On je naglasio da se njegova kompanija trudi da što pre razvije posao bez Windowsa.

U drugom tromesečju ove godine gubici kompanije dostigli su 11,4 miliona dolara, dok je u istom periodu prošle godine Acer ostvario dobit od 1,9 miliona dolara.

Prema podacima istraživačke kompanije IDC, Acer zauzima četvrto mesto u svetu među proizvođačima personalnih kompjutera. Njegov udeo na svetskom tržištu je 8,2 odsto, što je pad za 2,6 procentnih poena u odnosu na prošlu godinu.

Svetski obim prodaje PC u drugom tromesečju 2013. godine je 75,6 miliona komada, što je za 11,4 odsto manje nego godinu dana ranije.

Izvor: B92 | Tanjug

Related Post