Ako sud naredi, Google će moći da hakuje 74 odsto smartfona

Mobilni telefoni koji koriste starije verzije Androida izloženi su hakerskim napadima, a sud u Americi omogućava i njihovo legalno hakovanje u slučaju da policija to zahteva.

Da privatnost na internetu nije sasvim sigurna, nije neka velika novost. Ali, uvek se iznova iznenadimo koliko je zapravo krhka sigurnost u svetu interneta. Okružno tužilaštvo američke savezne države Njujork otkrilo je da starije verzije Android operativnih sistema za pametne telefone imaju veliki sigurnosni propust.

Google

Ako sud tako odredi, Google može s udaljene lokacije da restartuje smartfon sa starijim operativnim sistemom i pregleda sav sadržaj na uređaju.

Mobilni telefoni koji koriste Android 5.0 i novije verzije sistema onemogućavaju da ih neko hakuje (uključujući i Google restart) s udaljene lokacije. Svi stariji sistemi podložni su upadima spolja.

“Forenzičari mogu da premoste šifre na takvim uređajima. Google takođe može da resetuje šifre ako dobije nalog suda u slučajevima da treba policiji da pomogne u istrazi i izvuče određene podatke s mobilnog koji se smatraju dokazom”, stoji u izveštaju tužilaštva.

Procenjuje se da više od 74 posto Android smartfona pokreće neka od starijih verzija tog sistema, što znači da ih je isto toliko izloženo spoljnim upadima.

Izvor: B92.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twelve + two =