Ako vam Viber na Androidu koči uradite ovo

Viber za Android je jedna od najpopularnijih aplikacija, ali nekim korisnicima, posebno onima čiji telefoni imaju 512 MB RAM memorije ume da napravi probleme.

Jeftiniji Android telefoni, uglavnom oni koji dolaze sa 512 MB RAM memorije, imaju problema sa istovremenim radom više zahtevnih aplikacija. Iako su Android aplikacije projektovane tako da zauzimaju minimum memorijskih RAM resursa vremenom se ti zahtevi povećavaju.

Viber aplikacija postaje sve zahtevnija kako se vreme njene aktivnosti povećava, a sa svakom novom poslatom porukom i obavljenim pozivom aplikacija će zauzimati sve više RAM memorije.

Recimo, po pokretanju aplikacije ona će zauzeti prosečno oko 25-30 MB RAM-a. Nakon nekoliko poruka ta memorija će se popeti na do 50 MB, a nakon nekoliko poziva i na više od 80 MB RAM memorije, pa čak i do 100! Za telefon koji ima 512 MB RAM meorije to je izuzetno velika cifra i upravo zbog toga dolazi do usporenja ne samo Vibera, nego i celog uređaja. U tim trenucima Viber pozivi seckaju, dolazi do odloženog prenosa zvuka i zakucavanja aplikacije – telefon jednostavno ne može da izdrži toliku memorijsku zahtevnost, jer je nema dovoljno.

Rešenja, nažalost, nema puno, ali postoje. Prvo je da resetujete telefon, što je teži slučaj, a drugo rešenje je da uđete u Viber aplikaciju, kliknite na ikonicu tri tačke (dole desno) i odaberite More Options iz menija. Potom se spustite skroz dole i kliknite na Exit. Aplikacija se, uz upozorenje da nećete više biti dostupni svojim Viber kontaktima, gasi i prazni se RAM memoija. Po novom uključivanju memorijska zahtevnost se spušta na minimum i ponovo možete da koristitie i Viber i telefon normalno.

Dovoljno je da ovo uradite jednom ili dva puta u toku dana i Viber ćete koristiti lakše i brže. Slična je situacija i sa aplikacijama Facebook i Twitter, a WhatsApp ostavite uključenim koliko poželite, jer njegova memorijska zahtevnost ne raste tako brzo.

Izvor: Mondo | Autor: Marko Čavić

Related Post