Aku i Tuku – da ne bude džepu kuku!

Šta, niste čuli za Aku i Tuku?! Pa, red je da to odmah ispravimo, posebno što se radi o Android klasi dostupnoj svima.

Aku i Tuku (da, kakva imena!) deo su GSmart serije, iz koje smo nedavno testirali Maya smartfon (pogledajte povezane vesti), koji nas je prijatno iznenadio. Android je definitivno najpopularniji, a veliki deo popularnosti duguje upravo povoljnim, a sposobnim smartfonima, kojima Aku i Tuku pripadaju.

Za dvostruko manje novca u odnosu na zvučnu konkurenciju novi GSmart modeli donose performanse za (i u) svačiji džep!

Oduvek ste želeli da u svom džepu imate telefon visoke srednje klase (defininišimo je tako nekako), ali u tom istom džepu niste imali dovoljno novca iz ko zna kojeg razloga. Pritom ste odbijali da kupujete uređaje sumnjivih proizvođača, koji jedva da dožive garanciju. Kao rešenje se relativno skoro nametnuo GSmart, koji je zašao u segment smartfona modelima Rio i Maya, a sada stižu aparati još egzotičnihjih imena – Aku i Tuku.

Zajednička im je dual SIM opcija sa dve kartice, što je rešenje koje nudi tek mali broj proizvođača, a GSmart uređajima je to gotovo zaštitni znak. Tako ćete i na privatnom i na poslovnom broju uvek biti dostupni, a nećete morati da nosite dva telefona i da pretražujete dva imenika. Ipak, ne zaboravite da je nemoguće voditi razgovor na oba broja istovremeno.

01

Prvi i nešto veći model Aku A1 je po performansama i veličini tik ispod Samsungove, HTC ili Sonyjeve srednje klase, a slobodno možemo reći iznad modela kompanija ZTE i Huawei, koji su već zauzeli pozicije. Trka je sada dobila novog aktera, a ko će najbolje proći na cilju, reći će kupci. Aku A1 se takmiči sa četvorojezgarnim procesorom nešto starije Cortex A7 generacije, na 1.2 GHz, što je potpomognuto sa 1 GB RAM memorije i skromnih 4 GB internog prostora. Negde je moralo da se uštedi, to nam je svima jasno.

Ko pravi Aku i Tuku AndroideGigabyte! Iako vam je to ime sigurno poznato preko PC hardvera, ono je, ipak dosta manje prepoznatljivo u svetu Androida. Kompanija nema velike ambicije kada su u pitanju telefoni visoke klase, svesni da je to nemoguće u konkurenciji Samsunga, Sonyja, Nokije ili HTC-a. Umesto na premijum tržišta u Gigabytu se fokusiraju na cenovno prisupačnije modele. Reč je o smartfonima koji neće izazvati previliko oduševljenje, ali će kupcima ponuditi vrlo dobar odnos uloženog i dobijenog.

Okruženje brzog odziva, ne munjevitog kao kod skupljih modela koji imaju novu generaciju quad-core procesora, donosi prepoznatljive komande, s obzirom da je ugrađen Android 4.2.1 Jelly Bean. A sa njim ćete imati sve što i vaši prijatelji koji su više “odrešili kesu”. Naravno, ako vam ne predstavlja problem da nekoliko delića sekunde protraćite čekajući da telefon odradi svoje. Gde ćete tačno osetiti da je procesor starijeg “kova”? Pa, recimo dok se učitava Temple Run 2 i u pojedinim delovima igre, koji sadrže puno animacija ili efekata. To ne znači da ćete “ostariti čekajući” ili se iznervirati zbog kočenja telefona. Ne, to znači da ćete primetiti da se na trenutak telefon više greje, da se “bori” sa iznošenjem sadržaja do vas, ali neće biti nemoguće igrati i nećete poginuti u igri zbog toga što se slika na ekranu zamrzla.

Konkurentna je i kamera rezolucije 5 megapiksela, s tim da ćete fotografije gledati na ekranu od 4.5 inča, rezolucije 480 x 854 piksela (oko 220 ppi) što je pristojna rezolucija, a kvalitet slike je dobar i na otvorenom prostoru. GSmart Aku A1 ima blic, koji nije prisutan na mnogim konkurentskim modelima, a što se kvaliteta fotki tiče – za Instagram, Twitter i Fejs vam više i ne treba! Prednja kamera je zato osrednja, jer beleži u VGA formatu, ali ako zatreba sagovornik vas može videti. Video se snima u istom VGA formatu, što se tiče prednje, dok zadnja kamera beleži HD video zapis “prolaznog” kvaliteta.

Sve navedeno podržava dobra baterija od 2.000 mAh, koja je više nego dovoljna da ne razmišljate često o punjaču. Jednom dnevno ili tokom dva dana, ako ne gledate filmove ili ne igrate igre često, baterija će morati da se puni. To je pristojan  rezltat.

GSmart Aku A1 specifikacije
OS: Android 4.2.1  (Jelly Bean)
Procesor: Cortex-A7, Quad-core 1.2 GHz
Memorija: 1 GB RAM, 4 GB, microSD
Kamera: glavna od 5 Mpx + 720p video i prednja VGA
Ekran: TFT, 4.5 inča, 480 x 854, 218 ppi
Povezivanje: USB 2.0, BT 3.0, WAP 2.0, W-iFi + hotspot
Dodatno: Dual SIM
Baterija: 2.000 mAh
Dimenzije: 136 x 67 x 12,4 milimetara, 147 grama
Cena: 19.999 RSD

02

Drugi model je Tuku T2. Ekran je smanjen na 4 inča, ali se za rezoluciju može reći da je identična, pa su slike nešto oštrije. Zato je procesor usporen – dva jezgra brzine do 1 GHz, ali u modernijem Qualcomm Snapdragon izdanju. To je svakako plus, jer je i radna memorija je prepolovljena na 512 MB, a o svemu tome morate da vodite računa kada krenete da se ponovite s novim telefonom.

Pitanje je kakve vam aplikacije trebaju i koliko njih, kao i kakve igre ćete igrati, jer ovaj telefon ima ograničenja i po pitanju prostora i po pitanju snage, koje vam za pojedine aplikacije i igre trebaju. Recimo Angry Birds će odlično leteti na ovom uređaju dok će Temple Run 2 ili Asphalt 8 praviti frku. Takođe, ne računajte ni na puno otvorenih aplikacija niti na neki njihov zavidan broj, jer za to na ovom telefonu nema dovoljno mesta.

Kamera nije doživela promene, pa poleđinu krasi sočivo pored kojeg je natpis 5 MP. Uz neizostavni blic, koji možete da iskoristite i kao baterijsku lampu. Da ne bismo previše objašnjavali šta sve možete sa svojim telefonom, pomenućemo samo da je instalirana proverena, ali malo starija verzija Androida – 4.0.4 Ice Cream Sandwich. Još uvek Google i drugi proizvođači sve aplikacije plasiraju sa podrškom za ICS, pa to ne treba da vas brine još neko vreme. Na kraju, pomenimo i to da ne treba posebno brinuti ni o autonomiji, jer su operativni sistem i procesor manji potrošači, pa je 1.500 mAh sasvim dovoljno za celodnevno druženje sa Tuku pametnjakovićem.

Prednosti ovih telefona su jasne: cena, dual SIM podrška, solidan kvalitet izrade i funkcionalnost. Ipak, zbog cene napravljeni su ustupci, pa se mnogima neće svideti što telefoni nemaju višu rezoluciju displeja i kućište u potpunosti izrađeno od plastike. I na dizajnu su mogli da porade više, ali dobro. Biće s nekim novim modelom i on lepši.

Ova dva smartfona su idealan izbor za početnike u smartfon svetu, decu, kao drugi pametni telefon ili kao telefon za korisnike koji od svog uređaja ne očekuju da može baš sve.

SONY DSC

GSmart Tuku T2 specifikacije
OS: Android 4.0.4 (Ice Cream Sandwich)
Procesor: Qualcomm Snapdragon, Dual-core, 1 GHz
Memorija: 512 MB RAM, 4 GB, microSD
Kamera: zadnja 5 Mpx, 720p video, prednja VGA
Ekran: TFT, 4.0 inča, 480 x 854, 233 ppi
Povezivanje: USB 2.0, BT 3.0, WAP 2.0, Wi-Fi + hotspot
Dodatno: Dual SIM
Baterija: 1.500 mAh
Dimenzije: 124 x 63 x 11.8 milimetara, 125 grama
Cena: 14.599 RSD

Izvor: Mondo

Related Post