Alibaba najvrednija tehno-kompanija na svetu?

Od petka kompanija Alibaba je vrednija od Amazon-a, Facebook-a, IBM-a ili Intel-a.

Akcije ovog kineskog e-commerce giganta, su tokom prvog dana javne trgovine na berzi, skočile preko trećine od inicijelne tražene cene. Ovo je vrednost kompanije postavilo na 228 milijardi dolara. Jedine kompanije u Americi koje vrede više su Apple (609 milijardi dolara), Google (400 milijardi) i Microsoft (387 milijardi).

Ono čemu se najviše pripisuje ovakav uspeh kompanije Alibaba jeste to što je kompanija pokorila kinesku ekonomiju. Predviđa se da bi Alibaba isto ovo mogla učiniti na američkom ili bilo kom drugom svetskom tržištu.

Još jedna prednost kompanije jeste što je bezrezervno podržana od strane kineske vlade, koja rado podržava domaću tech industriju, naspram rivala koji dolaze iz Amerike.

alibaba1

S druge strane, Američka industrija vidi kompaniju Alibaba kao sredstvo da se probiju na tržišta Azije/Kine. Alibaba možda nije kreirala neke revolucionarne nove tehnologije, iPhone koji pomera granice ili operativni sistem naredne generacije: ali, u poslovnoj tehnologiji, inovacije nisu jedina stvar koja je dostupna.

Bitno je i kako tu tehnologiju omogućiti što većem broju ljudi, a to je ono gde Alibaba vodi na tržištu.

Izvor: Personal Magazin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fifteen − one =