Analitičari: Prodaja Applea će pasti jer iPhone 7 neće biti hit

Appleov iPhone 7 trebalo bi da vidimo ove jeseni, a glasine koje kolaju sugerišu da će telefon biti tanji, moćniji i napredniji, ali i prilično sličan aktuelnom modelu.

Međutim, svi noviteti koje će doneti neće biti dovoljni da privuku isti interes kao i prošle godine, ako je verovati analitičarima iz KGI Securities. Oni predviđaju da će Apple ove godine zabeležiti pad prodaje, a uz to biće i jedini od vodećih pet proizvođača sa padom. Tačnije, navode da će u najgorem slučaju isporučiti 190 miliona uređaja, što je za tri miliona manje nego 2014. godine. Ostvari li se najbolji scenario, Apple će isporučiti 205 miliona, navodi KGI. To je pak pad od 11,6 odsto u odnosu na godinu ranije. Ipak, to je i manje od raspona koji su predvideli analitičari od 210 miliona do 230 miliona uređaja.

Razloge za to vide u tome da rezultat iPhonea SE neće imati značajan uticaj na ukupnu prodaju, ali i zbog toga što iPhone 7 neće imati previše aduta. Naglašavaju kako iPhone treba vizualni redizajn uz niz novih funkcija koje će privući kupce.

Iz Barclaysa takođe predviđaju da će iPhone 7 biti samo zamenski uređaj vlasnicima iPhonea 6 i očekuju pad prodaje za 1,8 odsto. Mnogo više očekuju od iPhonea za 2017. koji dolazi na 10. godišnjicu prvog iPhonea.

Izvor: B92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − nine =