“Android” je glavna meta napada

Operativni sistem “Android”, proizvod kompanije “Gugl”, najčešća je meta zlonamernih napada, najviše zbog toga što korisnici uporebljavaju starije verzije ovog softvera.

Operativni sistem za mobilne telefone “Android”, proizvod kompanije “Gugl”, najčešća je meta zlonamernih napada, najviše zbog toga što korisnici uporebljavaju starije verzije ovog softvera, navodi se u studiji američkih bezbednosnih službi.

“Android” je bio meta u 79 odsto slučajeva napada opasnim softverom na operativne sisteme mobilnih telefona u 2012. godini, a polovina zlonamernih aplikacija ubačena je u telefone preko SMS poruka.

Radi poređenja, “Nokijin” operativni sistem “Simbijan” bio je meta oko 19 odsto napada opasnim softverom, a operativni sistemi za mobilne telefone iz kompanija “Epl”, “Majkrosoft” i “Blekberi” bili su mete u po manje od jedan odsto slučajeva.

“Android” je i dalje najčešće na udaru softverskih napada “zbog udela na tržištu i otvorene arhitekture”, navodi se u studiji koja je dostavljena policiji i pripadnicima službi za hitne intervencije.

Izvor: Večernje Novosti

Related Post