Android malware koji vas špijunira čak i kada je uređaj ugašen

Novi tip malicioznog Android softvera je primećen, a njegovo funkcionisanje je prilično neobično i problematično.

Malware nosi naziv PowerOffHijack, a korisnike može da prevari da im je uređaj isključen, ali zapravo malware je i dalje aktivan i špijunira korisnikove aktivnosti. Prema navodima sigurnosne kompanije AVG, malware je prvo primećen u Kini i širi se preko kineskih prodavnica aplikacija. U ovom trenutku, pomenuti malware je inficirao preko 10.000 uređaja.

Prema navodima, malware inficira uređaje koji rade pod Android softverom starijim od verzije 5.0 (Lollipop). Ukoliko korisnik pokrene opciju gašenja uređaja, malware prikazuje autentičnu animaciju tokom gašenja, a uređaj pada u stanje mirovanja, indicirajući da je zaista ugašen. Međutim, uređaj je zapravo još uvek upaljen i radi, a da korisnik to i ne zna. U ovom stanju, malware može da obavlja pozive, fotografiše i obavlja slične akcije koje zadiru u lične podatke korisnika. Kada je širenje na druge uređaje u pitanju, navodi se da se malware širi samo preko rootovanih uređaja. Ovo znači da su korisnici sa stock Androidom sigurni od potencijalnih pretnji.

Ovo nije prvi put da se Android pominje kao veliki izvor malware-a. Raniji izveštaji takođe ukazuju na ranjivost ove platforme, a to dokazuju i nedavne analize.

 Izvor: B92

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

three × 1 =