Android Notebook računari, po ceni od samo 150€!

Izvršni direktor Intel-a, Paul Otellini, prošle nedelje je rekao da bi cene notebook računara bi uskoro trebale da padnu na svega 150€, ali se tom prilikom nije izjasnio po pitanju operativnog sistema koji bi pokretali takve računare.

U sredu je stigla potvrda od strane Dadi Perlmutter-a, Intel-ovog potpredsednika i glavnog proizvodnog oficira, da će Intel lansirati na tržište Notebook računare po ovoj ceni, i da će oni pretežno koristiti Android OS i Intel-Atom mobilni procesor.

„Imamo dobru tehnologiju koja omogućava nisku cenu,“ izjavio je Perlmutter. „Cena laptop računara koji koriste Windows 8, zavisi od Microsoft-ovih cena, i ona može biti nešto veća.“ Perlmutter nije precizirao kako će ovi Notebook Android računari izgledati, ali je istakao da bi trebali da se nađu na tržištu u drugoj polovini naredne godine.

perlmuter

Perlmutter je takođe rekao da će uređaji koji koriste Intel-ovu mainstream Core liniju, koštati između 300€ i 400€.

Intel trenutno raspolaže samo single-mode LTE čipovima, što u značajnoj meri ograničava procesore, tako da će u međuvremenu isporučiti multimode LTE, multimode voice over LTE i data procesore. Poređenja radi, rival u proizvodnji čipova Qualcomm, dominira trežištem, jer u ponudi ima multimode LTE čipove, koje koriste popularni modeli pametnih telefona, kao na primer Apple iPhone 5 i Samsung Galaxy S4. Perlmutter dodaje da će i Intel takođe uvesti proizvodnju LTE čipova na bazi silicijuma.

Od ključnog značaja je za Intel, da proširi proizvodnju na tablete i pametne telefone, jer tržište računara polako jenjava, tako da postoje jake indicije da je najava Intela izgrađena na čvrstim temeljima i da možemo očekivati Notebook Android računare po izuzetno povoljnim cenama.