Android povećao udeo na ključnim tržištima

Mobilna platforma Android povećala je udeo na ključnim tržištima pametnih telefona, poput SAD, Evrope i Kine, ostavljajući daleko iza sebe Appleov operativni sistem iOS, pokazuju rezultati istraživanja kompanije Kantar Worldpanel.

U međuvremenu, Microsoftov operativni sistem Windows Phone, sačuvao je treću poziciju na tržištu pametnih telefona i pretekao Apple u Italiji, prema istraživanju zasnovanom na prodajnim rezultatima iz četvrtog kvartala, javlja Frans pres.

Googleov operativni sistem Android zadržao je vodeću poziciju u Evropi, kao i na mnogim drugim velikim tržištima, sem Japana.

Android je na kraju 2013. godine bio vodeća platforma na pet najvećih tržišta u Evropi, sa tržišnim udelom od 68,6 odsto, dok je Apple bio na drugom mestu sa udelom od 18,5 odsto.

U SAD, Android je u proteklih pet godina povećao tržišni udeo za više od četiri procentna poena, na 50,6 odsto, dok je Appleov udeo smanjen na 43,9 odsto.

U Japanu, Apple ima udeo od 68,7 odsto u prodaji smartfona, dok je u Kini, Androidov udeo na tržištu porastao na 78,6 odsto, a Appleov smanjen na 19 odsto.

Izvor: B92

Related Post