Android robot se obratio čovečanstvu iz orbite

Japanski android “Kirobo”, veličine manjeg psa, izgovorio je prve robotske reči u svemiru i pozdravio stanovnike Zemlje, odavši počast astronautu Nilu Armstrongu.

“21. avgusta 2013. godine jedan robot učinio je mali korak prema svetlijoj budućnosti za sve”, rekao je “Kirobo” o svom dolasku na Međunarodnu svemirsku stanicu /MŠ/ pre 15 dana, dok je lebdeo u bestežinskom stanju.

Snimak je emitovan tokom prezentacije kandidature Tokija za domaćina Olimpijskih igara 2020. godine, uoči sastanka Međunarodnog olimpijskog komiteta u Buenos Ajresu, gde se donosi odluka.

“Dobro jutro svima na Zemlji. Ovo je Kirobo. Ja sam prvi svetski robotski astronaut koji govori. Drago mi je što vas vidim”, rekao je robot na japanskom.

Ovaj mali humanoid je delo marketinške kompanije “Dencu”, Univerzieta u Tokiju, “Tojote” i kompanije za razvoj robota “Robo geridž”.

Robot je visok samo 34 sentimetra, a težak jedan kilogram.

“Kirobo” je lansiran sa Zemlje 4. avgusta u teretnoj raketi koja je isporučila zalihe na MŠ.

Robot je programiran da komunicira na japanskom i da bieži konverzacije sa Koićijem Vakatom, prvim japanskim astronautom koji komaduje orbitalnom stanicom.

Izvor: Blic

Related Post