Android telefon za 20 dolara?

Android telefoni se mogu uzeti uz jeftin ugovor za samo dinar/dolar/evro već dugo vremena, ZTE, Xiaomi već dugo jeftinim modelima krče prostor na tržištu i za one koji ne žele da se vezuju za operatora, ali kompanija ARM najavljuje da će uskoro uređaj moći da se kupi za samo 20 dolara.

Britanski proizvođač čipova je na svojoj prezentaciji u okviru “Tech Day 2014” naveo da se jeftini uređaji neće takmičiti sa vodećim modelima Samsunga, HTC-a i drugih giganata, ali da će moći da sasvim zadovoljavajuće obavljaju neke naprednije funkcije.

Uređaji su namenjeni tržištima u razvoju i mestima gde su u većini i dalje “glupi telefoni”, a trebalo bi da korisnicima omoguće da osim poziva i razmene poruka lako i brzo koriste društvene mreže, mejl servise i mape.

Još se ne zna ko će proizvoditi telefone čije će srce činiti ARM-ova arhitektura, ali Britanci poručuju da će se do 2018. godine tržište za entry-level modele udvostručiti i da tu vide svoju šansu.

Procesor koji će pokretati telefon od 20 dolara inače je mnogo jači od ARM11 čipa, koji je 2007. pokretao originalni iPhone, koji je tada koštao 599 dolara.

Izvor: B92

Related Post