Android zabeležio najveći porast u Evropi u poslednje dve godine

Analitičari iz Kantar Worldpanel-a su objavili listing na kome se nalazie rezultati učešća mobilnih operativnih sistema na tržištu za prvo tromesečje 2016. godine, koji ukazuje na do sada najveći rast Android platforme u poslednje dve godine. Google-ov mobilni operativni sistem je porastao za 7.1% na zavidnih 75.6%, u EU5 državama (Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka, Francuska, Italija i Španija), dok je u Kini taj broj povećan za 6% na 77%, a u Americi za 7.3% – na ukupnih 65.5%.

Mobilni analitičar Kantar Worldpanel-a, Loren Guenver, izjavila je da rast Android-a nije postignut samo od strane jednog-dva igrača mobilnog monopola, već je u pitanju daleko veći diverzitet brendova i mobilnih ekosistema koji koriste Android platformu.

android-winner

Što se tiče Apple-a, situacija se malo pogoršala, budući da je udeo u EU5 državama opao sa 20.2% na 18.9% u poslednja tri meseca, a skoro svih 3.3% novih Android korisnika se upravo prebacilo sa iOS platforme. U Kini situacija nije nimalo bolja za Apple, jer je zabeležen pad u poslednjem tromesečju sa 26.1% na 21.1% udela

Međutim, najveći gubitnik u prethodnom periodu je – Microsoft, koji trenutno gubi najviše i ima svega 4.9% tržišnog udela, a skoro 7% novih Android korisnika dolazi sa Windows Phone-a.

Direktor analitičke kompanije Dominik Sunebo navodi da je Microsoft izgubio od Android-a na francuskom i italijanskom tržištu, gde je u prethodnim godinama ostvarivao odlične rezultate, dok se u ovom tromesečju čak 10% korisnika sa tih prostora odlučilo za Android modele proizvođača kao što su Huawei, Wiko i Asus.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

7 + 2 =