Aplikacija za pomoć gluvonemima proglašena za najbolju

Mobilna aplikacija “Defanious”, koja olakšava komunikaciju gluvonemim osobama, proglašena je danas za najbolju u finalu takmičenja srednjoškolaca “Met mobile ćallenge”, koje su organizovali Univerzitet Metropolitan i kompanija Microsoft Srbija.

Srednjoškolci su imali zadatak da na što kreativniji način osmisle aplikaciju za mobilni telefon na temu “Kreiraj, uvedi novine i promeni svet”.

Učenicima četvrte godine gimnazije “Sveti Sava” iz Beograda, tvorcima te aplikacije uručeni su vaučeri od 1.000 evra za četvorogodišnje studije na Fakultetu informacionih tehnologija (FIT) i mobilni telefoni marke “Nokija”.

U ime Univerziteta Metropolitan nagrade je uručila dekan FIT Miroslava Raspopović i istakla da je bilo teško izabrati pobednika, jer je bilo dosta interesantnih ideja.

def

“Ove godine na ”Met mobile ćallengu” imamo više učesnika što nam je drago, jer pokazuje da đaci imaju više interesovanja za informacione tehnologije, kao i za njih prepoznatljivu platformu, a to su mobilni uređaji”, rekla je ona.

Predstavnik Majkrosoft Srbija Srđan Božović naveo je da je ove godine na takmičenju učestvovalo 33 tima s više od 140 đaka i dodao da je zadovoljan što je pobedila ideja koja, kako je ocenio, spaja mobilnu aplikaciju i društveno koristan momenat.

Jedan od članova pobedničkog tima Nikola Vojnović rekao je da su osmislili aplikaciju koja pomaže gluvonemima, jer oni, kako je rekao, imaju barijeru u svakodnevnim stvarima sa kojima se drugi ne susreću.

On je objasnio da aplikacija radi tako što prolazniku gluvonema osoba pruži telefon, zamoli ga da nešto kaže, a onda aplikacija ispiše tekst koji gluvonema osoba može da pročita.

Takmičenje je po drugi put organizovano za srednjoškolce iz Srbije, a đaci su imali priliku da prisustvuju radionicama na kojima su učili da savladaju osnovne tehnike za razvoj mobilnih aplikacija i uz pomoć mentora razviju idejna rešenja za te aplikacije.

Drugi deo finalnog takmičenja biće održan u Nišu, 14. marta.

Izvor: Press Online

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

8 + eight =