Apple gubi na tržištu smartfona

Iako se od pojave iPhone-a 5s i 5c prodaja jabučastih pametnih telefona uvećala, udeo kompanije Apple na tržištu smartfona nastavlja da pada pod pritiskom snažne konkurencije.

Apple teško odeleva Androidu na mnogim tržištima, pa se tako sada može pohvaliti sa 69% na japanskom, 43% na američkom, 35% na australijskom i svega 30,6% na tržištu Velike Britanije, podaci su Kantar Worldpanel ComTech-a. U Evropi, Android definitvno dominira, sa čak 69% tržišnog udela, dok je Windows Phone sada na trećem mestu, sa 10% (što je duplo više u poređenju sa podacima od pre godinu dana).

Prodaja iPhone-a 5s i 5c krenula je odlično i prema prvim podacima kupci izražavaju visok nivo zadovoljstva, iako se mislilo da će proizvodnjaiIphone-a 5c, kao low-end modela, naškoditi brendu. Ipak, to nije bilo dovoljno da zaustavi nagli prodor konkurencije (Samsung, LG, Sony i Nokia) i njihovo preuzimanje dela tržišta.

Povrh svega, prethodne nedelje jedna od najvećih Wall Street investicionih banaka upozorila je da Apple može očekivati niže profitne margine i manju podršku mobilnih operatora u budućnosti. Iz banke kažu da Apple ne može u kratkom roku očekivati promenu situacije, što je posledica opšte ekonomske situacije, te da će iPhone 6, čije se lansiranje očekuje u drugoj polovini godine, doneti manje profita nego prethodni modeli.

Izvor: PC Press

Related Post