Apple optužen za monopolističko ponašanje u iOS App Store-u

iTunes App Store je u vlasništvu i pod kontrolom kompanije Apple, u kojoj developeri, muzičari i filmski studiji otpremaju svoje kreacije koje se mogu kupiti i preuzeti od strane korisnika Apple-ovih proizvoda. Čini se ipak da korisnici nisu previše oduševljeni Apple-ovim monopolom na iOS aplikacijama. Toliko da je podneta tužba protiv Apple-a u kojoj se tvrdi da su pokušali da naprave monopol na tržištu iPhone aplikacija između 2007. godine i 2013. godine.

Potrošači tvrde da je Apple tako napravio sistem da aplikacije za iOS uređaje moraju da se prodaju preko iTunes App Store-a, za razliku od davanja developerima i korisnicima opcije kupovine aplikacija preko sajtova ili platformi treće strane. Ova praksa krši antimonopolske zakone.

Takođe se navodi da je to uticalo na cenu aplikacija, posebno jer je Apple tražio 30 procenata od svakog prodatog proizvoda, pa su neki developeri morali da naplate više kako bi nadomestili razliku. Ukoliko vam sve ovo zvuči poznato, onda ćemo podsetiti da je tužba podneta još ranije, kada je Kalifornijski sud odbacio slučaj. Međutim, žalba na prvostepenu presudu je bila uspešna i Apple će sada morati da se suoči sa ovim optužbama.

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post