APPLE PROVALJEN: iOS uopšte nije bezbedan kao što se mislilo

Stručnjaci za bezbednost tvrde da postoji “backdoor” ulaz na iOS-u koji omogućava pristup ličnim podacima korisnika. Mnogi smatraju da je Apple ove propuste namerno napravio kako bi pomogao raznim organizacijama da špijuniraju pojedince

Drugi put za manje od dve nedelje Apple ponovo mora da brani sebe od tvrdnji koje su sigurnost iOS-a dovele pod znak pitanja. Naime, stručnjaci za bezbednost tvrde da postoji “backdoor” ulaz na ovom operativnom sistemu koji stranim licima omogućava pristup ličnim podacima korisnika.

Problem postoji zbog načina na koji Apple enkriptuje (ili neuspešno enkriptuje) podatke iz “native” aplikacija na iPhone-u, što ostavlja lične podatke ranjive na treća lica, najverovatnije hakere, objašnja stručnjak Džonatan Zdajrski.

– Kada se uređaj otključa prvi put nakon uključivanja, većini enkriptovanih podataka se može pristupiti sve dok se telefon ponovo ne isključi. Vaš iPhone je skoro non stop u riziku da će otkriti poverljive podatke,  s obzirom da je uvek autorizovan, čak i kada je zaključan – napisao je Džonatan u svojoj prezentaciji Hope X.

iphone1

Prema ovom istraživaču, podaci koji su najviše ugroženi su oni najličniji. To uključuje Twitter, iCloud, i e-mail naloge, informacije o kontaktima (uključujući i one obrisane), istorija unosa sa tastature, lokacija, pa čak i internet stranice koje ste pretraživali.

Mi smo dizajnirali iOS tako da njegove dijagnostičke funkcije ne ugrožavaju korisničku bezbednost i privatnost, ali da istovremeno pružaju potrebne informacije našim developerima i tehničkoj podršci. Korisnik mora da ima otključan uređaj, kao i da svoj računar doda na “trust” listu, pre nego što će pristup dijagnostičkim podacima biti omogućen. Takođe je neophodno da se korisnici slože sa deljenjem informacija, a ti podaci se nikada ne šalju bez njihovoh pristanka – stoji u saopštenju kompanije Apple

iphone2

Gigant iz Kupertina je takođe dodao i da nikada nisu sarađivali ni sa jednom vladinom organizacijom bilo koje zemlje kako bi kreirali “backdoor” ulaze u svoje servise i uređaje.

Iako bi ekstraktovanje ovih podataka zahtevalo visok nivo stručnosti, informacijama bi potencijalno mogao da dobije neko ko ima pristup računaru, iPhone dock ili bilo koji drugi uređaj koji je prethodno bio uparen sa iPhone-om. Džonatan je optužio Apple da je ove propuste u sigurnosti namerno ostavio, kako bi pomogao NSA i drugim organizacijama da špijuniraju željene pojedince.

Izvor: Telegraf

Related Post