Asanž: Dve godine izolacije za slobodu izražavanja

Počela je treća godina zatočeništva osnivača sajta Vikiliks u ambasadi Ekvadora u Londonu. To je rezultat zloglasnih demokratskih principa, o kojima tako mnogo govore sa druge strane okeana. Ipak se čovek trudio za dobrobit društva! Našao je poverljive materijale o protivpravnoj delatnosti američkih vojnih lica i diplomata i objavio ih.

Međutim, šta je sa zahvalnošću? Vlasti Švedske su ga optužile, na osnovu sumnjivih podataka, a u SAD-ama su počeli lov na njega. Asanž se nadao da će naći utočište u Velikoj Britaniji, ali su Britanci odbili da mu pomognu, jer ne žele da se svađaju s Vašingtonom.

Glavni bedem je ispala ambasada Ekvadora u Londonu, gde se g-n Asanž nalazi. On ne može da izađe odande – čuva ga britanska policija. Njeno dnevno izdržavanje košta britanske poreske obveznike 11 hiljada funti sterlinga. Međutim, vlada Ekvadora je spremna da prihvati u svom tropskom raju odbeglog Asanža, ali on se boji da napusti ambasadu zbog bojazni od hapšenja i odležavanja u zatvoru. Suviše velika galama je bila dignuta u vezi sa njegovim raskrinkavanjima.

viki

Međutim, svi napori SAD da začepe usta onima, koji krše mir, samo još više privlače pažnju prema takozvanim demokratskim principima te zemlje. Nema više manjka informatora. Posle Asanža se pojavio bivši pripadnik Agencije Nacionalne Bezbednosti i CIA Edvard Snouden, koji je mnogo toga otkrio o praćenju od strane američkih specijalnih službi i u SAD-ama, i van njih.

Mada i on poput Asanža živi u izolaciji, to mu ne smeta da objavljuje nove materijale o američkim obaveštajnim resorima. Nedavno je, naprimer, on ispričao o sedištima ANB u Nemačkoj i njegovoj delatnosti u toj zemlji. To je uvek potrebno i korisno. Dakle, ne smemo da zaboravimo na heroje reči i dela. Njima je ova podrška uvek potrebna.

Izvor: Personal Magazine