Asus PadFone 2: Pametni telefon i tablet u jednom

PadFone 2 je druga generacija kombo uređaja pametnog telefona i tableta, koji sa svojim karakteristikama može ponuditi dosta toga, ali kao i svaki drugi uređaj, ima svoje mane.

Asus ima visoku reputaciju kada su inovacije u pitanju, najviše zahvaljujući vrlo uspešnom kombinovanju tableta sa tastaturom, a nešto slično je pokušano i sa PadFone- om koji je kombinacija pametnog telefona i tableta.

PadFone 2 je simbioza dve komponente, koji imaju zasebne baterije. Obe su dobro dizajnirane, ali je telefon ipak u blagoj prednosti. Tablet je klasičnog izgleda, sa crnim ekranom i zaobljenim ivicama. Dugme za paljenje se nalazi na vrhu, MicroUSB slot na donjoj strani, na desnoj dugme za regulaciju jačine zvuka, dok microSD slot ne postoji, što je jedna od mana.

Na samoj sredini zadnje strane tableta nalazi se prostor za telefon, koji ovaj tablet pretvara u kompjuter.

asus-padfone-2

Najveće razočarenje je ekran tableta, koji imaju rezoluciju 1280 x 800 pixela (149ppi), što je daleko od današnjih standarda koji se da nas kreću oko (300ppi). U podešavanjima ekrana postoji outdoor mode, koji omogućava korišćenje i pri jakom svetlu, ali to ne može u značajnoj meri popraviti celokupan utisak kada je ovaj tablet u pitanju.

Suprotno tome, telefon ima odličan ekran od 4,7 inča i 1280 x 720 pixela (312ppi). Jednom rečju, ekran telefona je zapanjujuć.

Metalna traka se pruža duž ivica telefona i na dnu je uža nego na vrhu, a na njoj se nalaze i svi priključci i dugmići. Telefon se veoma lako postavlja u tablet, nema nikakvih kopči, pa je dovoljno samo ga gurnuti unutra, na predviđenu poziciju. Kada se telefon postavi na svoje mesto, povezan je sa tabletom putem MicroUSB porta na donjoj strani, što između ostalog omogućava i punjenje.

Kada je telofon priključen, moguće je koristiti kameru od 13 megapiksela, kao i slušalice, čiji se priključak nalazi na vrhu telefona.

Težina telefona je 135 grama, a tableta 514 grama, što ukupno čini 649 grama. Poređenja radi, 3G Samsung Galaxy Tab 2 je težak 583 grama, a 32GB 3G iPad 662 grama.

Generalno gledano, sam tablet nije ništa više od baterije sa ekranom, koji se po potrebi može koristiti i za punjenje telefona. S druge strane, telefon ima vrhunske performanse, quad-core processor na 1.5GHz, koristi Jelly Bean 4.1 i sve drugo što je jedan vrhunski telefon treba da poseduje.

Memorija telefona je 32GB i baš kao ni tablet nema mogućnost proširenja, ali Asus nudi 50GB web memorije, a tu su i druga rešenja kao što je Dropbox.

Sve u svemu, PadFone 2 je interesatan kombo uređaj, ali tablet po mnogo čemu ne zadovoljava.