Baterije budućnosti će biti bazirane na vodi

Bilo je potrebno da eksplodira nekoliko telefona kako bi shvatili da živimo u svetu kompromisa, kao i da su litijum-jonske baterije kakve se koriste u najvećem broju telefona potencijalno opasne. Iako postoje brojni projekti koji se nadaju da će rešiti ovaj problem, nijedan nije blizu da postane realnost, zbog skupog i dugog naučnog istraživanja. Čak i imajući to u vidu, najnoviji razvoj situacija koje ima u vidu baterije, je prilično interesantan.

Istraživači na Harvardu su napravili prototip baterije koji nije toksičan a uz to je dugotrajniji nego bilo koje litijum-jonsko rešenje. Takozvane “protočne baterije” su bazirane na organskim molekulima u neutralnom pH vodenom rešenju, a očekuje se da će trajati više od deset godina, što je ogroman napredak u odnosu na sadašnju tehnologiju baterije.

Ovo ipak nije prvi takav dizajn baterije, ali jeste onaj koji ispravlja mnoge probleme koji su se pojavljivali u prošlosti. Kao rezultat istraživanja, baterije su sada nekorozivne i jeftinije za proizvodnju, što ih čini idealnim kandidatom za industrijsku upotrebu.

 

Izvor: benchmark.rs

Related Post