Baza svih turskih građana na internetu?!

Baza podataka sa ličnim podacima od skoro 50 miliona turskih državljana, uključujući i predsednika države, Redžepija Erdogana, objavljena je na internetu.

Islandska hakerska grupa, specijalizovana za otkrivanje ovakve vrste podataka, objavila je sinoć link sa kojeg može da se skine 49.611.709 dokumenata građana. Dokumenti sadrže ime i prezime, imena roditelja, matični broj, pol, mesto rođenja, datum rođenja, punu adresu, trenutni grad i okrug.

2

Napad je, čini se, politički motivisan. Na naslovnoj strani piše: “Ko bi pomislio da unazadne ideologije, kronizam i verski ekstremizam rastu u Turskoj, što bi moglo dovesti do raspada i ranjavanja tečničke infrastrukture?!“.

AP je rekao da je bio u mogućnosti da potvrdi autentičnost 8 od 10 turskih identifikacionih brojeva koji se nalaze u dokumentima. S druge strane, na društvenim mrežama se od sinoć raspravlja o tome da li su podaci pravi ili ne. Baza podataka nalazi se na serveru sa sedištem u Finskoj. Iako izvor curenja informacije nije još uvek poznat, vrlo je verovatno da podaci dolaze od iz nekoga turske administracije, tačnije sektora koji se bavi privatnim informacijama.

1

Poruka koju su ostavili hakeri upućena je i američkim građanima, a u njoj se traži da ne glasaju za Donalda Trampa, jer on zna još manje o vođenju zemlje nego Erdogan.

Izvor: Nova energija.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

5 × 3 =