Bil Gejts zabrinut zbog veštačke inteligencije

Trebalo bi da budemo zabrinuti zbog mogućnosti da veštačka inteligencija postane previše moćna da bi mogla i dalje da bude držana pod konstrolom, smatra osnivač Majkrosofta Bil Gejts.

Gejts je takav stav izneo četujući na društvenoj mreži Reddit, a povodom ranije izjave direktora Majkrosoftovog ogranka – Majkrosoft riserč, Erika Horvica, koji “ne veruje da čovek neće na kraju izgubiti kontrolu nad nekim oblicima inteligencije”, prenosi Bi-Bi-Si.

Osnivač međunarodnog servisa za internet plaćanje PejPal, Ilon Mask, prvi čovek kompanije “Tesla”, Stiven Hoking, takođe su ranije upozorili na opasnost od toga da veštačka inteligencija može da evoluira u stadijum u kojem čovek više neće moći da je kontroliše.

vi

Hoking čak smatra da bi uređaji sa veštačkom inteligencijom mogli da dovedu do kraja ljudske rase.

“Pripadam onima koji su zabrinuti zbog super inteligencije”, napisao je Gejts

“U prvo vreme će mašine obavljati dosta posla za nas, a da nisu super inteligentne. To bi trebalo da bude pozitivno, pod uslovom da dobro upravljamo tim mašinama”, poručio je on i dodao da će nakon više decenija njihov razvoj biti takav da će postati zabrinjavajući, zbog čega se slaže sa Maskom i drugima koji ne shvataju zašto se za to niko ne brine.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eleven − five =