Blokirali WhatsApp, jer je besplatan

Brazilski operateri uspeli su da izdejstvuju privremenu zabranu korišćenja WhatsApp aplikacije u toj zemlji preko suda!

WhatsApp

Brazil je izuzetno napredna zemlja kad su aplikacije u pitanju i istraživanja, na koja se poziva The Verge, pokazuju da ih više koriste čak i od Amerikanaca. Već neko vreme traje “rat” tamošnjih mobilnih operatera i WhatsApp aplikacije, koju su nakon “povuci-potegni” borbe uspeli sudski da ga suspenduju na 48 sati (od četvrtka uveče). To znači da niko ne može da koristi WhatsApp, jer je, kako kaže predstavnik VIVO mreže to “izvorna piraterija” i da se ostvaruje besplatna komunikacija zahvaljujući korišćenju VIVO svojine.

Naime, VIVO izdaje karticu s brojem pomoću kojeg se WhatsApp aktivira, korisnik ga upotrebljava besplatno, a operateru ne ostaje ništa od toga. Brazil, inače, podržava net neutralnost, ali dolaskom nove vlasti to se promenilo i sad političari pokušavaju da proguraju zakon zbog kojeg će Brazilci morati da daju sve lične podatke za korišćenje aplikacija, društvenih mreža…

Brazilci, iako razočarani ovim merama, nisu sedeli skrštenih ruku – osim što su oštro demonstrirali protiv odluke, prebacili su se na Telegram, koji je za jedan dan u Brazilu skinut preko milion puta! Mark Cukerberg je šokiran odlukom vlasti u Brazilu i sa žaljenjem je rekao da je za slobodnu komunikaciju uskraćeno preko 100 miliona korisnika tog regiona.

Nakon dva dana zabrana će biti skinuta, ali ostaje da se vidi šta će se desiti sa WhatsApp-om u toj zemlji u narednih nekoliko meseci.

Izvor: mondo.rs

Related Post