Borba protiv FBI: Apple podržali i eBay, Mozilla, Google i Amazon

Još nekoliko velikih imena iz oblasti tehnologije podržalo je kompaniju Apple u borbi oko enkripcije protiv američkog federalnog istražnog biroa (FBI).

Nakon Facebooka i Twittera, čuvenom tehnološkom gigantu pridružili su se Intel, Google, eBay, Amazon, AirBnb, LinkedIn, Reddit, Mozilla, Pinterest, Snapchat, AT&T, WhatsApp i Yahoo, Cisco, kao i Salihin Kondoker, suprug jedne od preživelih žrtava.

apple_locked

Kompanija Apple odbila je naređenje suda da ‘razbije kod’ iPhone telefona Saeda Rizvana Faruka koji je u decembru prošle godine u San Bernardinu u Kaliforniji u naoružanom napadu zajedno sa suprugom usmrtio četrnaestoro ljudi.

Na stranu FBI-a stali su Bil Gejts, žrtve napada, kao i Džon Makafi, stručnjak za kompjutersku bezbednost i osnivač jedne od najvećih kompanija za antiviruse “McAfee“, koji je FBI-ju ponudio pomoć u vezi sa razbijanjem koda na spornom uređaju.

Apple je naređenje odbio uz obrazloženje da bi ovaj potez države mogao da ugrozi bezbednost podataka nekoliko desetina miliona njihovih korisnika.

apple vs fbi1

Od septembra 2014. godine, svi podaci korisnika na Appleovim uređajima poput poruka i fotografija se automatski enkriptuju, piše “BBC“. Na taj način podacima na uređajima može da pristupi samo vlasnik šifre od četiri broja. Nakon 10 neuspelih pokušaja da se šifra unese (npr. u slučaju kada je telefon ukraden), uređaj automatski briše sav uskladišteni sadržaj.

Niko, pa čak ni kompanija Apple nema pristup podacima svojih korisnika, ali FBI sada traži da kompanija ‘razbije kod’ Farukovog telefona. To znači da bi Apple prvo morao da uvede neograničen broj unosa pogrešnih šifara i ukine mogućnost automatskog brisanja podataka, a zatim i podvrgne telefon kompjuterskom isprobavanju različitih kombinacija umesto ručnog unošenja jedne po jedne kombinacije.

Izvor: B92.net

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

fourteen + eighteen =