Brojne Android aplikacije šalju nepotrebne skrivene podatke

Ne predstavlja veliko iznenađenje informacija da Android aplikacije šalju veliki broj podataka, međutim ono što bi moglo iznenaditi mnoge, jeste činjenica da je veliki broj tih informacija zapravo nepotreban.

MIT istraživači su sproveli analizu, kojom su otkrili da veliki broj skrivenih podataka koji se primaju i šalju od strane 500 najpopularnijih Android aplikacija, zapravo i nisu neophodni za funkcionalnost. Od 47 aplikacija, koje je MIT modifikovao kako bi dokazao svoju tvrdnju, 30 njih se nije razlikovalo od zvanične verzije. Ostatak je imao samo neke manje razlike, kao što je nedostatak reklama.

Istraživanje je pokazalo da podaci, koje aplikacije šalju, sami po sebi nisu sumnjivi niti da je ovaj fenomen isključivo karakterističan za Android. Plovina podataka, koji se šalju, spada u analitičke informacije, kao što su podaci o padu sistema, ili oni koji pomažu da aplikacije efektnije rade. Određenu pretnju formira podatak da nije poznato šta pojedine aplikacije rade sa pomenutom komunikacijom. Postoji zabrinutost da developeri aplikacija, koji nisu dovoljno oprezni, mogu personalne informacije o korisniku da izlože riziku i bez nekog posebnog razloga.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seventeen − 4 =