Canalys: Huawei je prestigao Apple na tržištu Centralne i Istočne Evrope

Saopštenje za javnost

Samsung je je bio najuspešniji proizvođač pametnih telefona na tržištu Centralne i Istočne Evrope u drugom kvartalu 2017. godine, sa isporučenih 4,9 miliona urađaja, uz povećanje od 14% na godišnjem nivou.
Galaxy S8 beleži dobru prodaju među operaterima i radnjama sa tehnikom široke potrošnje, ali postoje naznake da su neki od ovih kanala distribucije precenili potražnju za Samsungovim flegšip modelom.

Huawei je povratio drugo mesto od kompanije Apple na tržištu Centralne i Istočne Evrope u drugom kvartalu 2017. godine. Isporučio je 1,8 miliona pametnih telefona što predstavlja 12% udela na tržištu, nadmašivši Apple za manje od 50 000 jedinica. Najbolji učinak je zabeležen među proizvodima niže do srednje kategorije, dok je P10 Lite postao najprodavaniji Huawei model u ovom regionu.

“Huawei se na kratko našao iza kompanije Apple tokom prvog kvartala 2017. godine”, rekao je Ben Stanton, analitičar firme Canalys. “Apple je na sjajan način uspeo dodatno da zaradi na kupcima koji već koriste model iPhone 7 Plus, dok je Huawei doživeo pad usled izuzetno agresivnog završetka 2016. godine. Među kanalima distribucije su porasle zalihe neprodate robe, jer su timovi za prodaju kompanije Huawei nastojali da dostignu cilj od 140 miliona prodatih jedinica na godišnjem nivou. Uz rast od 11% tokom drugog kvartala 2017. godine, Huawei se povratio.  Zalihe su uglavnom rasprodate i sada se radi punom parom.”

Izvor: benchmark.rs

Related Post