Četvrtina korisnika interneta u Srbiji onlajn 6 sati dnevno!

Skoro jedna četvrtina korisnika interneta u Srbiji internet koristi više od šest sati dnevno, rezultat je objavljenog istraživanja koje su sproveli kompanija Erikson Srbija i Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

Kako se navodi u istraživanju pod nazivom “Umreženo društvo”, više od jedne trećine ispitanika onlajn ankete je reklo da internet koristi svakodnevno između dva i četiri sata.

Istraživanje je sprovedeno putem javno dostupne onlajn ankete i u njemu je učestvovalo 1.839 ispitanika iz cele Srbije, uzrasta od 18 do 65 godina, od kojih 57,6 odsto ima visoko obrazovanje. Učesnici ankete su naveli da su najčešće “na mreži” kod kuće i na poslu, dok je 33 odsto anketiranih kazalo da koristi mobilni internet u prevozu.

Što se tiče očekivanja ispitanika o načinima na koje će šira upotreba mobilnih tehnologija i servisa pomoći razvoju društva, 72,2 odsto je istaklo da bi se to, pre svega, pozitivno odrazilo na unapređenje rada državnih institucija i smanjenje birokratije.

Family in living room with laptop smiling

Kako se navodi u istraživanju, da bi veliki uticaj imale i na razvoj zdravstvenog i obrazovnog sistema smatra 60 odsto anketiranih. Deo istraživanja “Umreženo društvo” bio je posvećen uticaju mobilnih tehnologija na razvoj zdravstvenog i obrazovnog sistema u Srbiji, u kome je gotovo 90 odsto ispitanika istaklo da želi mogućnost zakazivanja pregleda putem interneta ili mobilne aplikacije. Prema istraživanju, 70 odsto ispitanika smatra da će efikasnija upotreba ovih tehnologija i servisa omogućiti bolju komunikaciju između zdravstvenih ustanova.

U segmentu obrazovanja, 77 odsto anketiranih navelo je da, posredstvom mobilnih tehnologija, želi slobodan pristup edukativnim materijalima sa bilo koje lokacije sa minimalnim ili bez tarifiranja pristupa, dok je njih 63 odsto, kao prednost mobilnih tehnologija, istaklo mogućnost povezivanja sa univerzitetima i školama širom sveta.

Izvor: Personal Magazin

Related Post