Cnet: nekoliko saveta za bolju zaštitu kreditnih kartica na internetu

Verovatno je jedan od lepših osećaja kupiti nešto na internetu što dugo želite, ali je isto tako jedan od lošijih osećaja biti žrtva prevare u vezi sa kreditnom karticom. Kako je samo ove godine bilo mnogo upada visokog profila, uvek je dobro biti na oprezu. Sajt Cnet nam donosi nekoliko generalnih saveta vezanih za kupovinu karticama na internetu.

Kao prvo, poručuju vam da ostavljate podatke o vašoj kreditnoj kartici samo na sigurnim sajtovima. To se može saznati pogledom na http deo linka na kome bi trebalo da stoji katanac ili druga potvrda digitalne bezbednosti. Savet broj dva je da kupite pripejd karticu za online transakcije, a potom vam treći savet govori da pripazite na napomene o bilo kakvim neuobičajenim transakcijama. Četvrti savet poručuje da se uključi dodatna zaštita na vašoj kreditnoj kartici. Mnoge kreditne kartice imaju dodatni sloj zaštite koji nije omogućen podrazumevano, pa tako MasterCard ima SecureCode što je privatni kod koji unosite svaki put kada pravite neku transakciju na sajtu i nikada se ne obelodanjuje prodavcu.

card

U petom savetu vam govore da proverite vaš pregledač, a to se čini tako što se isključi podešavanje automatskog završavanja kako bi se izbeglo slučajno čuvanje vaše kreditne kartice ili ličnih podataka. U Chrome-u na primer, ovo se čini tako što se ode u Settings pa odredi Show Advanced Settings i potom u Passwords and Forms sekciji se klikne na Manage Auto-fill Settings. Ovde se obrišu bilo kakve informacije o kreditnim karticama koje su eventualno bile uskladištenje i potom isključi sledeća opcija – Enable Auto-fill to fill in web forms in a single click.

Šesti savet vam poručuje da budete pametni gde i kako koristite svoju karticu ne dozvoljavajući prodavcu da uskladišti podatke o vašoj kreditnoj kartici već da ih unosite svaki put kada vam je to potrebno. Takođe, uverite se da koristite različite lozinke za svaki nalog koji napravite kod internet prodavaca.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 + 10 =