Da li će Tizen srušiti dominaciju Androida?

Pojavom Android sistema nastala je prava revolucija na ovom polju. Trenutno je najpopularniji na svetu. Ali šta će se desiti sa njim kada u igru uđe novi operativni sistem koji ima puno potencijala da ga ugrozi

Tizen je novi open-source operativni sistem baziran na Linux-u. Veoma je fleksibilan u svojoj primeni. Ima velike mogućnosti prilikom razvoja aplikacija pošto podržava HTML5 tehnologiju, kao i ostale slične web tehnologije. Ukoliko je, na primer, aplikacija za Tizen pisana u HTML5 kodu, ona će moći da se pokrene na različitim uređajima poput smartfona, laptopa pa sve do smart televizora.

Podržan je od strane velikih imena u IT svetu kao što su Samsung, Intel, Huawei i Vodafon. Očigledno da neke od najvećih kompanija na svetu žele da ovaj projekat uspe.

Trenutno jedini uređaj na svetu koji koristi ovaj operativni sistem je Samsungov smart foto-aparat NX300.

Tizen je još uvek u izradi, ali se očekuje još nekoliko uređaja u narednom periodu. Sa rastućim brojem kompanija i programera koji ga podržavaju možemo očekivati njegov veliki rast i popularnost. Ukoliko se to desi, postaće ozbiljna pretnja Androidu.

Pravi primer ovoga je veza između Samsunga i Androida. Da on nije podržao Android, danas on ne bi bio toliko popularan. Suočio bi se sa velikim problemima kod korisnika koji verovatno ne bi želeli da probaju novi operativni sistem da nije stajalo jako ime iza njega. Galaxy uređaji su postali najpoznatiji Android smartfoni.

Samsung je kompanija koja najviše podržava Tizen. Moguće je da će u budućnosi okrenuti leđa Androidu i fokusirati se na svoj operativni sistem. To bi mu pružilo još veću moć što se tiče softvera. To u stvari znači brže apdejtovanje svojih uređaja kao i veće mogućnosti dosadašnjih Samsungovih aplikacija i marketa.

Ukoliko se Samsung odluči da u potpunosti odustane od Androida, to bi donelo veliki udarac ovom operativnom sistemu. Veliki broj korisnika će ih bez ikakvih pitanja pratiti  i preći na novi operativni sistem. U tom slučaju Tizen bi postao Androidov novi rival.

Kao i Android, Tizen je open-source i veoma svestran. Mnogi proizvođači će moći da ga koriste za svoje uređaje. Ovaj pristup je veoma dobar za tržište jer bi ubrzalo istraživanje i donelo veliki broj inovacija na ovom polju.

Naravno, uvek postoji mogućnost da Tizen bude još jedan neuspešan pokušaj da se Android skine sa trona. Postoji veliki broj stvari koje mogu uticati na ovo, ali ono što je do sada prikazano je veoma dobro. Za sada nam ostaje da sačekamo neko vreme i vidimo u kom smeru će se kretati njegov razvoj.

Izvor: Telegraf | Autor: M.Đ.

Related Post