DA LI STE I VI DOBILI ŠEVROLETA OD 570.000 DOLARA? Nova prevara kruži internetom, evo kako da se zaštitite

Novi talas “nigerijskih prevara” ponovo je aktuelan u Srbiji. Evo šta su prevaranti ovoga puta smislili kako bi došli do vaših ličnih podataka.

Prevare na internetu ne prestaju, a po svemu sudeći nikada i neće. Ovih dana ponovo je aktuelna jedna nova “nigerijska prevara”, a reč je o e-mailu koji je dobio veliki broj ljudi, a u kojem piše da su baš oni osvojili automobil “ševrolet” vredan 570.000 dolara.

Poruka je poslata sa lažnog e-mail naloga, a u njemu je na jako lošem srpskom jeziku napisano da ste baš vi osvojili pomenuti automobil, a da je potrebno samo dostaviti određene lične podatke (ime i prezime, adresu, broj mobilnog telefona i zemlju).

Nigerijske prevare potekle su iz Nigerije, pa su po tome i dobila ime. Prevara počinje tako što vas nepoznate osobe kontaktiraju putem e-maila nudeći ogromnu sumu novca ili neku drugu nagradu koju ste navodno dobili ili nasledili.

prevara

Lakoverni građani, želeći da za veoma kratko vreme zarade veliku svotu novca, pristaju da pošalju svoje lične podatke, uključujući i broj bankovne kartice, a na kraju dobiju samo – prazan račun i ogromnu štetu.

Zaštita od ove vrste prevare još uvek ne postoji. Bez obzira što veliki broj e-mail klijenata (Gmail, Yahoo, Outlook…) sadrže takozvane “spam filtere” koji poštu ovog tipa automatski smeštaju u spam folder, i dalje se može desiti da neka poruka procuri u inbox i deluje realno.

Nikada ne šaljite poverljive informacije o vašem bankovnom računu putem e-maila. Ukoliko vas neko kontaktira na ovaj način, e-mail odmah označite kao spam i obrišite.
Obavestite prijatelje i rodbinu o ovoj vrsti prevare, kako bi i oni bili na oprezu.

Izvor: Telegraf.rs

Related Post