Da li znate da su postojali telefoni sa Windows XP softverom?

Tokom 2009. godine predstavljeno je nekoliko sjajnih telefona, uključujući iPhone 3GS, Motorola DROID i Nokia N86. Međutim, iste te godine su se pojavili uređaji koji nisu baš uzdrmali mobilno tržište, ali su veoma interesantni iz današnje perspektive.

ITG xpPhone je uređaj, za koji verovatno gotovo niko nije čuo. U pitanju je telefon koji je radio pod Microsoftovim Windows XP operativnim sistemom. U pitanju je Embedded verzija XP-a, koja je bila veoma slična Windows XP-u koji smo imali na PC uređajima. Ovo je telefonu omogućavalo da pokreće PC softver, uključujući Microsoft Office, Internet Explorer i neke nezahtevne video igre. Kada je hardver u pitanju, ITG xpPhone je imao 4.8-inčni touchscreen, QWERTY slide tastaturu sa touchpadom, AMD mobilni procesor, do 1GB RAM-a i SSD-HDD kombo sa kapacitetima do 64GB i 120GB. Tu je bio i USB port pune veličine.

ViewSonicVCP08.jpg

ITG xpPhone nije bio jedini član XP porodice smartfona. ViewSonic je iste godine predstavio sopstveni XP-pokretani telefon, pod nazivom VCP08. Ovaj model je imao dva ekrana, preklopnu konstrukciju, 4.3-inčni ekran i QWERTY tastaturu. Pokretao ga je Intel ULV procesor, a tu je bilo i 512MB RAM-a, 8GB skladišnog prostora, a na poleđini je imao 2MP kameru. Sudbina ova dva uređaja nije najjasnija, ali ITG je izgleda prodao dovoljno xpPhone telefona da kreira Windows 7 naslednika, dok je ViewSinic u potpunosti prešao na Android.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

3 + 19 =