Deca koštaju: jedna od pet porodica izgubi novac ili podatke zbog dečjih aktivnosti na internetu

Prema zajedničkom istraživanju kompanija Kaspersky Lab i B2B International, 13 odsto korisnika izgubilo je novac ili važne informacije zbog onlajn aktivnosti svoje dece. Ova cifra pokazuje da, osim što postoji rizik od sajber-pretnji sa kojim se deca susreću, oni nehotice mogu izazvati i probleme sa svojim roditeljima.

Pa ipak, brojke ne iznenađuju toliko kada uzmemo u obzir da 47 odsto ispitanika veruje da njihova deca znaju vrlo malo o kompjuterskoj tehnologiji, a 39 odsto veruje da njihova deca ne znaju ništa o sajber-pretnjama. Ta količina nedostatka svesti predstavlja rizik za roditelje koji deci dozvoljavaju da koriste njihove onlajn uređaje. Sedam odsto ispitanika izjavilo je da su njihova deca slučajno izbrisala važne podatke, dok se 4 odsto suočilo sa neočekivanim računima iz prodavnica aplikacija nakon što su mališani koristili internet. Sve u svemu, svaki peti ispitani roditelj priznao je da je imao iskustvo gubitka novca ili važnih podataka zbog aktivnosti svoje dece.

kids

Uprkos ovome, samo trećina roditelja je zaista na oprezu: samo 35 odsto brine da bi njihova deca mogla da potroše novac onlajn bez saglasnosti roditelja, a samo 29 odsto brine da li njihova deca previše slobodno dele poverljive informacije onlajn. U isto vreme, roditelji koriste različite metode da izbegnu probleme i zaštite svoju decu od pretnji na internetu. Na primer, 34 odsto roditelja lično kontroliše način na koji njihova deca koriste uređaje, a 12 odsto njih je zatražilo od svog internet provajdera da blokira pristup određenim sajtovima. Pored toga, 37 odsto roditelja redovno podseća svoju decu na opasnosti na internetu, dok se 15 odsto njih odlučuje da bude prijatelj sa svojom decom na društvenim mrežama. Važno je istaći da samo 24 odsto roditelja koristi specijalizovani softver za kontrolu aktivnosti njihove dece onlajn, iako je ovo zgodna opcija dostupna u mnogim sigurnosnim rešenjima.

„Kada roditelji pomisle na to da njihova deca provode vreme onlajn, njihova osnovna briga je da ih zaštite od nepoželjnog sadržaja na mreži. Pa ipak, postoji važan aspekt na koji ne bi trebalo da zaborave, a to su problemi koje deca mogu da im naprave. Primenjivanje opcije „parental control“ nije pokazivanje nepoverenja prema deci već razumna mera predostrožnosti kojom, između ostalog, možete da zaštitite svoj uređaj i podatke na njemu. Zanimljivo je da radi i u suprotnom smeru: odrasla deca mogu da koriste ovakav tip softvera da pomognu starijim roditeljima koji malo znaju o sajber-pretnjama“, rekao je Konstantin Ignatev, Web Content Analysts Group Manager u kompaniji Kaspersky Lab.

kas

Parental Control modul za Microsoft Windows i Apple OS X uključen je u Kaspersky Internet Security – Multi-Device 2015 sigurnosno rešenje. On omogućava roditeljima da kontrolišu koje sajtove njihova deca mogu da posećuju i koje igrice da igraju, a takođe zabranjuje preuzimanje fajlova, blokira pristup nepoželjnom sadržaju i sprečava otkrivanje poverljivih informacija. Osim toga, roditelji mogu dodatno da poboljšaju sigurnost tako što će analizirati poruke svoje dece na društvenim mrežama i instant messengerima , kao i tako što će odrediti specifične neželjene ključne reči i sintagme koje bi trebalo da budu filtrirane. Na ovaj način, tehnologije kompanije Kaspersky Lab pomažu u zaštiti finansija i poverljivih podataka od sajber-kriminalaca, a decu štite od rizika koji vrebaju u onlajn okruženju.

izvor: Personal Magazin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 − five =