EU sprema kazne za Google

Američka kompanija bi mogla da se suoči sa rekordnom novčanom kaznom zbog kršenja propisa o tržišnoj konkurenciji u EU.

Predstavljajući u Evropskom parlamentu godišnje izveštaje o zaštiti tržišne konkurencije u EU, evropski poverenik, Joaquina Almunije je kazao da je od Google-a tražio “da poboljša svoje predloge” za otklanjanje prigovora jer će se u suprotnom suočiti sa zvaničnim postupkom, uključujući i moguću kaznu.

Na kraju bi se mogao i izjednačiti s Microsoft-om po trajnju istrage koja je u slučaju Microsoft-a trajala 16 godina, upozorio je evropski poverenik za zaštitu tržišne konkurencije. Trenutno Google-ova broji četvrtu godinu “a više je problema s Google-om nego što je bilo sa Microsoft-om”, dodao je.

Protiv Google-a je Briselu podneto ukupno dvadesetak pritužbi konkurenata, uključujući i Microsoft.

eug

“Neki od dvadeset podnosioca pritužbi dali su nam nove dokaze i čvrste argumente protiv nekoliko aspekata najnovijih predloga koje je predočio Google”, rekao je Almunia zastupnicima Evropskog parlamenta.

“Sada trebamo da vidimo može li Google otkloniti te prigovore i ublažiti našu zabrinutost”, naglasio je Almunia.

Evropska komisija pokrenula je istragu protiv Google-a u novembru 2010 zbog pritužbi da pretraživač koristi 95-postotni tržišni udeo u Evropi kako bi nameštao rezultate pretraživanja Interneta da linkovi s njegovim vlastitim proizvodima i uslugama budu uvek na vrhu popisa.

eug1

Istraga se fokusirala i na Google-ovo prikazivanje sadržaja drugih internet stranica bez dopuštenja.

Činilo se u početku da će Almunia prihvatiti treći set Google-ovih predloga za otklanjanje prigovora ali se tokom leta predomislio zbog koordiniranog lobiranja francuskih i nemačkih vlasti.

Proteklih su se nedelja na Google-ovu dominaciju na tržištu požalili i nemačka izdavačka kuća Axel Springer, News Corporation Ruperta Murdocha i Microsoft.

Zaključivanje Google-ove istrage gotovo će sigurno biti prepušteno Almunijevoj, verovatnoj naslednici, Dankinji Margrethe Vestager, budući da se njegov mandat završava u oktobru.

Prema evropskim propisima o zaštiti tržišne konkurencije sankcije mogu uključivati novčanu kaznu u visini do 10 posto godišnjih prihoda koje kažnjena kompanija ostvaruje na inostranim tržištima. U slučaju Google-a to bi iznosilo oko četiri milijarde evra.

Izvor: Personal Magazin

Related Post