Evo kako da očistite memoriju i ubrzate vaš Android smartfon

Najbolje je koristiti brojne “cloud” servise koji će čuvati fotografije i druge bitne informacije, a redovno čišćenje “junk” fajlova će značajno osloboditi memoriju i ubrzati vaš telefon. U nastavku pročitajte kako to možete da uradite.

Razni skinuti fajlovi, fotografije, i podaci koje čuvaju aplikacije najčešće stvaraju nepotrebnu gužvu na Android telefonima, i dodatno ih usporavaju. Većinu ovih podataka moguće je očistiti, i sačuvati na nekim drugim mestima, što će ubrzati rad smartfona i osloboditi mesta za druge stvari kao što su muzika, novi sistemski apdejtovi, i nove aplikacije.

Evo nekoliko korisnih saveta kako to možete da uradite.

RAZNI PODACI

01

Danas pametni telefoni čuvaju više informacije o nama nego mnoge druge stvari. Svaki fajl koji dobijmo mejlom i sačuvamo ga na telefonu može da se prebaci na neki od  mnogobrojnih “cloud” servisa kao što su Google Drive, OneDrive ili DropBox.

Ovo je veoma jednostavno da se uradi, a pre nego što počnete najbolje je da se povežete na WiFi konekciju kako ne biste potrošili podatke za prenos u okviru vašeg računa. Google Drive je najpopularniji, a s obzirom da se priča odnosi na Android uređaje najbolje je njega koristiti. Otvorite aplikaciju, odaberete fajlove koje želite da sačuvate u “cloudu” i sačekate da se upload-ovanje završi.

Ukoliko ne znate šta vam najviše zauzima mesta na memoriji, predlažemo vam da, ukoliko telefon nema već instaliranu neku file menadžer aplikaciju, sa marketa skinete ES File Explorer. Ovu aplikaciju je moguće integrisati sa pomenutim cloud servisima, što će još više olakšati korišćenje.

FOTOGRAFIJE

02

Za one koji vole da slikaju, fotografije uglavnom zauzimaju najviše memorije. Svaka slika, u zavisnosti od jačine kamere, zauzima u proseku tri megabajta. U cloud aplikacijama možete podesiti da se one samo sačuvaju na njima. Ukoliko vam nisu potrebni originalne fotografije najbolje ih je obrisati i sačuvati na pomenuti način.

Takođe možete USB-om povezati telefon sa računarom i sve slike prebaciti na njega.

PODACI KOJE PRAVE APLIKACIJE

03

Instaliranje aplikacija uglavnom napravi poseban folder u kojem ona čuva informacije o podešavanjima, slikama i druge podatke. Međutim ovo nisu jedine stvari koje aplikacije čuvaju na telefonu. Na primer, svaki put kada pogledamo video na Youtube-u podaci su keširani (sačuvani) na našem smartfonu, što omogućava ubrzano učitavanje sledeći put kada želimo da opet pogledamo isti klip.

Aplikacija Clean Master je najbolje rešenje za ovaj problem. Ona će na određeno vreme obaveštavati o tome da je vreme da se očiste “junk” fajlovi. Pojaviće se obaveštenje o tome, a sve što je potrebno je da kliknete na notifikaciju , a zatim na “Clean junk”. Pored ovoga ona može da očisti i RAM memoriju od nedavno korišćenih aplikacija što će takođe ubrzati rad telefona.

Izvor: Telegraf

Related Post