Evo koliko dana moramo da radimo u Srbiji, a koliko u drugim zemljama – da bismo zaradili za iPhone XS

Čim je Apple predstavio svoje nove iPhone modele, stručnjaci za tehnologiju počeli da su istog trenutka da raspravljaju o softverskim i dizajnerskim unapređenjima, a pametni internet trolovi – da spremaju različite meme o ceni novih gadgeta.

Analitičko odeljnje kompanije Picodi odlučilo je da istraži koliko dana je potrebno raditi za kupovinu dragocenog noviteta u Srbiji, Hrvatskoj i nekim drugim zemljama.

Statistika je utemeljena na službenim podacima o prosečnoj plati u svakoj zemlji, a takođe, na već objavljenim cenama za iPhone XS s memorijom od 64 GB.

Moglo bi se sa sigurnošću pretpostaviti da je najprimereniji omer cene i plate u SAD, jer se politika cena formira u prvom redu u ovoj zemlji i za stanovnike ove zemlje.

Međutim, najlakše je kupiti novitet iz Applea stanovnicima najrazvijenih zemalja Evrope i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Da biste kupili novi iPhone XS u Švajcarskoj, potrebno je odraditi 5,1 dana, u Luksemburgu — nepotpunih 7 dana, a u Norveškoj — 7,5 dana.

Na vrhu su se našli i Arapski Emirati: novac koji se zaradi za 7,6 dana je dovoljan za iPhone najnovije generacije.

U Sjedinjenim Američkim Državama potrebno je teško „rintati” 8,4 dana i gedžet je vaš.

Već je poznato da će novitet sa 64 GB u Srbiji koštati 158.000 RSD. Uzimajući u obzir prosečnu platu u zemlji (49.202 neto, prema podacima RZS za jun 2018. godine), nama će trebati 67,4 radnih dana da bi skupili novac za ovu kupovinu.

Slovencima će trebati 10 dana manje – 23,1 radnih dana, a Hrvatima – 33,9 radnih dana.

 

Izvor: Telegraf.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen − nine =