Evropski parlament zabranio Outlook za iOS i Android zbog zabrinutosti u vezi špijuniranja

Evropski parlament više ne dozovoljava svojim članicama da instaliraju Microsoftovu Outlook aplikaciju zbog straha da će Microsoft imati pristup lozinkama i dokumentima koji bi bili uskladišteni na serverima u različitim regionima širom sveta. Zvanično saopštenje još nije dostupno, ali je The Inquirer otkrio da je Evropski parlament poslao napomenu svojim članicama, upozoravajući da je Microsoftova Outlook aplikacija koja je dostupna za Android i iOS bazirana na endžinu koji bi mogao da izloži vaše lozinke i fajlove.

“Molimo vas, ne instalirajte aplikaciju” stoji u mejlu, dodajući da bi članovi Evropskog parlamenta trebalo da promene lozinke što je pre moguće ukoliko su već konfigurisali Outlook za povezivanje na njihove naloge. Razlog je jednostavan: Outlook Microsoftu šalje informacije kao što su lozinke, koji potom sve skladišti u svojim data centrima širom sveta. Svim ovim cloud-baziranim serverima lako mogu da pristupe Microsoft i treća lica, a Evropski parlament nema kontrolu nad uskladištenim podacima.

out

Nova Outlook aplikacija za iOS i Android je u stvari rebrendirani Accompli, email aplikacija kompanije koju je Microsoft nedavno kupio. U politici privatnosti na svom sajtu Accompli navodi da niko nikada neće pročitati vaše mejlove, ali priznaju da se neki podaci uključujući poruke i attachment-e mogu uskladištiti na njihovim serverima kako bi “ubrzali isporuku mejla na uređaje”.

Izvor: Benchmark

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

one × 5 =