Facebook cenzura

Kompanija Fejsbuk želi da filtrira a ne da cenzuriše neprikladne sadržaje, i zato će na takve postove stavljati poruke upozorenja, saopštila ta društvena veb mreža, povodom određenih kritika da neke sadržaje cenzuriše, a neke ne iako su ocenjeni uvredljivim.

Fejsbuk je najavio da će poruke upozorenja stavljati kako bi ukazao određenim kategorijama korisnika na neki šokantan sadržaj.

Inicijativa je pokrenuta kako bi se izbeglo da veb korisnici mlađi od 18 godina gledaju, nepripremljeni, određene video sadržaje na koje signalizira fejsbuk zajednica.

“Kad ljudi dele nešto na fejsbuku, očekuje se od njih da to čine na odgovoran način, pre svega imajući u vidu ko će moći da vidi njihove sadržaje”, izjavio je jedan od portparola Fejsbuka agenciji AFP.

fb1

“U slučajevima kada korisnici signaliziraju neprikladne sadržaje, možemo da budemo dovedeni u situaciju da šaljemo poruke upozorenja namenjene odraslima i sprečimo mlade korisnike da gledaju te sadržaje”, dodao je on.

Te mere se, kako pokazuju činjenice, sprovode za mali broj korisnika od novembra, ali njihova upotreba će se proširivati od početka ove godine, objavljeno je danas na veb sajtu www.clubic.com.

Sporni sadržaji, većinom video, neće moći da se dele automatski, bez pristanka korisnika.

Fejsbuk ne isključuje mogućnost nuđenja podešavanja te funkcije, kako bi mogla da bude korišćena nezavisno od starosnih kriterijuma.

Izvor: Personal Magazin

 

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

20 − 19 =