Facebook od juče vredi 200 milijardi dolara

Kompanija Marka Zuckerberga vredi više od Coca-Cole ili Intela.

Nakon što je u ponedjeljak cena deonice porasla za 0,8 posto i zaustavila se na 77,89 dolara, tržišna kapitalizacija Facebook-a prešla je 200 milijardi dolara po prvi puta u njegovoj istoriji.

Kompanija Marka Zuckerberg-a tako je po tržišnoj vrednosti na pola puta od Google-a koji je u ponedjeljak vredeo 400,4 milijarde dolara. Ipak, Facebook ima razloga za zadovoljstvo jer vredi više od mnogo starijih kompanija. Osim što je iza sebe ostavio divove iz svog, tehnološkog sektora, poput IBM-a, Oraclea i Intela, Facebook vredi više i od Toyote, Coca-Cole i Bank of America, trenutno je rame uz rame s bankom HSBC. Kompaniji je tako trebalo manje od dve i po godine od izlaska na berzu – što je tada protumačeno kao svojevrsni fijasko – da dostigne rekordnu vrednost i pređe granicu od 200 milijardi dolara.

facebook

Ako želi da se poredi s rivalskim Google-om s kojim vodi ljuti boj na području online oglašavanja, Zuckerberg može biti zadovoljan. Naime, Google je na berzu izašao u julu 2004. godine, a granicu od 200 milijardi dolara prešao je u oktobru 2007. godine. Ali pad tržišta tokom 2008. nije poštedeo ni Google čija je deonica tada oštro pala. Počeo je da se oporavlja tek u decembru 2009. godine, gotovo šest meseci nakon što je tržište dostiglo dno. Zanimljiv je podatak da je vrednost Google-a u poslednje dve godine porasla za 75 posto dok je Facebook skočio za više od 330 posto.

Izvor: Personal Magazin

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

twenty − eighteen =