Facebook svoje korisnike prisluškuje putem mobilnih telefona

Ona tvrdi da zaposleni u Facebooku koriste mobilnu aplikaciju i putem telefona korisnika saznaju o čemu oni razgovaraju. Iz Facebooka, pak, kažu da njihova mobilna aplikacija zaista “osluškuje” šta se događa oko nje, ali samo kako bi im to o čemu ljudi razgovaraju, slušaju ili gledaju mogli predložiti kao objavu na Facebooku.

Ta je opcija dostupna već nekoliko godina, ali pažnju javnosti dobila je tek kad je profesorka Keli Barns, sa Univerziteta u južnoj Floridi, ukazala na to. Rekla je da joj se ne čini da aplikacija prisluškuje korisnike samo kako bi im pomogla, nego prisluškuje njihove rasprave kako bi im mogla ponuditi relevantne reklame. Testirala je svoju tezu tako što je o određenim temama razgovarala u blizini svoga telefona, a nakon toga na Facebooku primetila oglase na tu temu.

Tvrdnja profesorke Barns slaže se sa sve glasnijim tvrdnjama da Facebook iskorišćava svoje korisnike kako bi zaradio na oglašivačima. Kad su se tek pojavile ove tvrdnje, 2014. godine, iz kompanije su rekli da telefon “ne prisluškuje uvek” i da se razgovori ne snimaju. I na svojoj stranici kažu kako ne snimaju razgovore, ali da koriste audiozapise kako bi shvatili šta se događa u blizini telefona. Iako je za sada dostupna samo u SAD-u, opciju promovišu kao jednostavan način deljenja sadržaja koji gledate ili slušate sa svojim prijateljima na Facebooku.

Ukoliko uspešno prepozna o čemu se radi, pored sadržaja će biti prikazana mala brojka ‘1’, na koju korisnici mogu kliknuti i na taj način podeliti sadržaj. Ipak, opcija se može i isključiti.

Na iPhoneu ukoliko želite da isključite ovu opciju idite u postavke aplikacije, pa u postavke sigurnosti i isključite opciju mikrofona. Na Androidu uđite u postavke privatnosti i promenite dozvole koje ima Facebookova aplikacija.

Izvor: Press online.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eight + 16 =