Facebook uskoro i za mlađe od 13 godina?

Američka patentna kancelarija objavila je patentnu prijavu pretanu još u novembru 2012. godine, a kojom Facebook želi zaštititi svoj sistem za autorizaciju korisnika mlađih od 13 godina.

Prema američkim zakonima o poštovanju prava dece na Internetu, mlađima od 13 zabranjeno je korišćenje stranica koje prikupljaju podatke o svojim korisnicima, bez “proverljive saglasnosti roditelja”.

Navedeni patent opisuje mehanizam koji bi omogućio roditeljima verifikovanje korisničkog naloga svoje dece, nakon što potvrde svoj identitet i dokažu da je reč o njihovoj deci. Nakon takvog otvaranja dečjeg naloga, roditelji bi imali pravo odrediti kojim sadržajima dete smije pristupati, s kime sme biti prijatelj, kao i kojim aplikacijama se sme služiti.

Ovakva promena bi donela više reda među mlađe korisnike ove društvene mreže koji se uprkos zabrani već sada na nju prijavljuju upisivanjem lažne godine rođenja. Facebook kontinuirano pokušava da briše naloge mlađih od 13 godina, za koje se procenjuje da ih ima oko 5,6 miliona. Samo u 2012. uklonjeno je oko 800 hiljada naloga čiji su korisnici bili premladi.

kids

 

Izvor: Studio B