FBI: Prestanite sa enkripcijom smartfona

Džejms Komi, šef FBI-a je nedavno istakao svoje mišljenje o sve popularnijoj enkripciji smartfona. Prema njegovim rečima, ovo je tema koja preti da nas sve odvede na prilično mračno mesto. Sa jedne strane imamo korisnike koji zahtevaju više privatnosti (posebno nakon događaja u vezi sa NSA špijunažom), dok s druge strane tu su zahtevi organa vlasti, koji tvrde da moraju da imaju pristup ovim informacijama kako bi obavljali posao koji se od njih očekuje.

Komi se posebno žali na pojačanu sigurnost, koju donose ili će uskoro doneti Android i iOS uređaji. Ovaj novi fokus na sigurnost će značiti da obe kompanije (Google im Apple) neće biti u stanji da otključavaju telefone i tablete i predaju e-mail, fotografije, video i druge fajlove na zahtev. Veliki problem je i enkripcija. FBI ne poriče da je enkripcija validan način promocije i popularizacije smartfona, ali je vidi i kao podrivanje sprovođenja zakona.

encry

“Enkripcija nije samo tehnička karakteristika; to je i dobra prilika za reklamiranje proizvoda. Ali će imati veoma velike posledice po sprovođenje zakona i nacionalnu sigurnost na svim nivoima. Kriminalci će moći da se sakriju iza ovih mera i izbegnu detekciju. Pojedinci ističu da ćemo i dalje imati pristup meta podacima, koji uključuju telefonske razgovore iinformacije o lokacijama koje se mogu dobiti od provajdera. To je tačno, ali meta podaci ne pružaju nikakav sadržaj o komunikaciji i radi se o nekompletnim informacijama”, ističe šef FBI-a.

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

18 + 12 =