Fejsbukov AI će se pojaviti kroz 5 do 10 godina

Velika Fejsbukova investicija u veštačku inteligenciju je praćena i velikim obećanjima i navodima. Naime, prvi čovek kompanije Mark Cakerberg je najavio da će se Fejsbukov AI za koji je obećao da će biti “iznad ljudskog” pojaviti u roku od 5 do 10 godina, odnosno u predstojećoj deceniji. Investicija je očito veoma važna za kompaniju, a navodno je AI sistem dobio oznaku “M”, po uzoru na sekretaricu Džejmsa Bonda u MI6, imena Moneypenny.

Tokom intervjua, Fejsbuk CEO je rekao da su investicije izuzetnog obima, baš kao i radovi na razvoju AI-ja. Cakerberg je izrazio nadu da će AI biti u stanju da organizuje dnevnike i prepoznaje fotografije prijatelja i članova familije automatski. Cilj kompanije je da donese AI u roku od 5 do 10 godina i da on bude bolji od čoveka kada su u pitanju primarna čula, uključujući tu vid, sluh, jezik i generalno stanje. Pola u šali, a pola u zbilji Cakerberg je rekao da ukus i miris nisu od primarnog interesovanja prilikom razvoja.

Zuckerberg- Facebook is investing in artificial intelligence - Webcore Nigeria
Zuckerberg- Facebook is investing in artificial intelligence – Webcore Nigeria

Fejsbuk želi da iskoristi prednosti koje mu donose ogromne količine podataka koje ljudi proizvode svakoga dana i postavljaju na ovu društvenu mrežu. Očekuje se da će se eksplozija količine podataka nastaviti u narednim godinama i sve analize govore da se stvari kreću u tom pravcu. Stoga u kompaniji smatraju da im je izuzetno potreban veoma inteligentan sistem kako bi se izborili sa ovakvim okolnostima. Fejsbuk je već sproveo prva testiranja M sistema u vidu onlajn ličnog asistenta.

Izvor: Benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

sixteen + 6 =