FEJSBUKOVO “DUBOKO LICE”: Od sada ćete biti tagovani na svim fotkama na ovoj društvenoj mreži, hteli ili ne!

Ukoliko ste postavili neku fotografiju na ovu društvenu mrežu nedavno, možda ste primetili sa koliko uspeha je Fejsbuk prepoznao koji od vaših prijatelja su na njoj. Ova društvena mreža postaje sve bolja u prepoznavanju lica – mnogo bolja.

Novinar sajta Dailydot rešio je da sazna koliko tačno bolja. On je postavio album sa 15 fotografija na Fejsbuk kako bi utvrdio koliko je algoritam za prepoznavanje lica uznapredovao. Fotografije nikada nisu ranije deljene i na njima su se nalazili njegovi prijatelji. Ideja je bila da se eliminiše mogućnost da Fejsbuk fotografije uporedi sa slikama koje su već na njegovim serverima.

Društvena mreža je odmah identifikovala i tagovala lica na osam fotografija, a 7 od 8 tagova bili su tačni. Od slika koje nije uspeo da taguje dve su načinjene u tamnim prostorijama, jedna je bila zamućena, a na jednoj je prijateljica promenila frizuru i ofarbala obrve.

tag1

Važno je napomenuti da od Fejsbuka nije traženo da taguje ove fotografije – ceo proces se automatski odvijao od trenutka kada su slike prebačene sa mobilnog telefona.

Automatsko skeniranje lica takođe je onemogućilo pravljenje privatnog albuma za testiranje pošto je on postao istog trenutka vidljiv svim osobama koje su na njima bile tagovane, iako je u podešavanjima bilo obeleženo da budu vidljive samo meni.

Novinar je primetio i da, kada vas Fejsbuk upozna, on vas zaista upozna.

face

Fejsbukova nedavna praksa tagovanja fotografija mogla bi da bude povod za uzbunu (da, mašina zna kako izgledaš, i da, želi da zaradi na tebi), ali svaka netagovana fotografija predstavlja propuštenu priliku da se aktiviraju korisnici. Tagovani korisnik će najverovatnije pogledati tu sliku, lajkovaće je, a komentari će početi da pristižu – sve ovo znači dolare za Fejsbuk.

Sudeći po nekim izveštajima, Fejsbukova tehnologija za prepoznavanje crta lica, nazvana Duboko Lice, na pojedinim testovima je podjednako dobra poput ljudi.

Možda vas hvata jeza zbog činjenice da Fejsbuk sada može da identifikuje i bez vaše volje taguje fotografije, ali to je samo delić Fejsbukove velike slike koja je sasvim sigurno mnogo veća, a kome se ona ne sviđa, rešenje je krajnje prosto – “delete account”.

Izvor: Press Online

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

19 − eleven =