Fitbit One – vaš pametni pratilac

Health & Fitness su definitivno “in”, u toj meri, da je za vaše pametne mobilne telefone već dostupan ogroman broj proizvoda koji im proširuju funkcionalnost kada je u pitanju praćenje najrazličitijih parametara vezanih za dnevne aktivnosti.

Sve više velikih svetskih kompanija počinje da obraća pažnju na zdravlje korisnika svojih proizvoda, iako oni nisu direktno vezani za ove uređaje proizvodnog programa.

Fitbit One, mali pedometar koji smo imali na testu, prati koliko ste koraka prešli tokom dana, nedelje ili meseca, odnosno koliku ste razdaljinu prepešačili u određenom vremenskom periodu. Uređaj ume da prepozna i kada se penjete i spuštate niz stepenice, a onda može da izračuna i koliko ste kalorija potrošili i kako ste sve to uklopili u svoj dan.

Osim toga, Fitbit One prati i koliko ste spavali, ali i koliko kvalitetno, a onda sve ove podatke šalje u pametnu aplikaciju koja može da kreira sliku o tome koliko vežbate i koliko se odmarate; kako biste stvorili još bolju sliku o svemu, u aplikaciju je moguće uneti i šta ste sve tokom dana uneli u organizam, kao i informacije o specifičnim vrstama vežbi koje ste radili, a koje Fitbit One ne može da prati.

fitbit1

Fitbit One je naslednik modela Fitbit Ultra, od koga je preuzeo elegantan i jednostavan dizajn, kao i male dimenzije. Stiže u dve boje, a poseduje i nešto veći ekran, odvojivu šnalu (koja služi za postavljanje na neki deo vaše garderobe), a baš kao i Fitbit narukvica (Fitbit Flex), u novi model “One” ugrađen je i nečujni alarm koji će vas suptilnom vibracijom probuditi kada za to dođe vreme. Ovaj uređaj prikupljene podatke šalje na Apple iPhone putem Bluetooth veze, a u aplikaciji je moguć pregled vaših dnevnih aktivnosti i dalji unos parametara (ako to želite, naravno). Dalja veza pametnog telefona i računara služi za mesečni pregled i bekap cele istorije vaših podataka, kojoj možete pristupiti bilo gde (podaci se čuvaju u “cloud”-u).

Sam uređaj je prilično mali, poput onih zaista malih flash diskova (19 x 48 x 9 mm) i teži svega 7.9 grama. Jedini ugrađeni taster služi za aktivaciju i promenu informacija koje su prikazane na OLED ekranu, od kojih su neke vreme i datum, pređena razdaljina, broj stepenica kojim ste se popeli i još neke druge. Možete ga nositi bukvalno bilo gde na vašoj odeći, spolja ili u džepu, potpuno je svejedno. Bez obzira na malu masu, baterija unutar Fitbit One pruža autonomiju koja u praksi iznosi između 7 i 10 dana. Sve zavisi od vaše aktivnosti i kvaliteta veze sa smartphone uređajem. Ovaj mali uređaj ima sopstvenu aplikaciju, ali je kompatibilan i sa najvećim brojem najpoznatijih Health & Fitness aplikacija koje se mogu pronaći na Apple AppStore-u.

Jedna od opcija koja nam se najviše dopala je svakako “silent” alarm. Kao i na mobilnom telefonu, možete postaviti dane kada je alarm aktivan (recimo od ponedeljka do petka), a njegova prednost je što neće probuditi one koji spavaju sa vama. Iako smo sumnjali da suptilna vibracija može da nas probudi, verujte, i mi i naše kolege se još nijednom nismo uspavali, koliko god da je prethodni dan bio naporan.

fitbit2

Pomenuli smo da postoje aplikacije za ovaj mali uređaj, ali kako sve to funkcioniše u praksi? Jednostavno! Kada Fitbit One instalirate na računar, potrebno je da kreirate nalog (Fitbit Web account) u kome ćete uneti vaše podatke (visina, masa, godine, pol) kako bi uređaj mogao precizno da računa utrošak kalorija. Nakon toga je potrebno da instalirate i aplikaciju na Apple iPhone, kao i da jednom povežete ova dva uređaja (procedura je identična povezivanju telefona i bluetooth slušalice).

Tako će Fitbit One danima pratiti sve vaše aktivnosti – hodanje, trčanje, džoging, vožnju biciklom, a aplikacije sa kojima je kompatibilan su prilično raznovrsne u davanju najrazličitijih informacija, pogotovo ako se potrudite i unesete i dodatne aktivnosti, odnosno ono što ste uneli u sebe u vidu hrane i pića. Na kraju druženja dolazimo do zaključka da je Fitbit One jedna veoma korisna mala spravica koja ne košta mnogo (100 evra) i odlična je za sve one koji vode aktivan život i žele da unaprede svoje psihofizičko stanje.

Cena (sa PDV-om): 11.890,00 dinara

Izvor: Personal Magazin

Related Post