Fotografija koju nikako ne treba objavljivati na Fejsbuku

Naširoko je poznata činjenica koja je postala pravilo: nikada ne postavljajte vašu adresu na društvene mreže. Danas postoji i novo pravilo – a to je da ne smete da postavite ni fotografiju vaše avionske karte i pasoša na internet.

Razlog je dvodimenzionalni QR barkod koji se nalazi na vašoj avionskoj karti i koji se može iskoristiti za razne prevare.

Stiv Hu s internet stranice iflyflat.com.au je želeo da vidi koliko tačno informacija može da sakupi o osobi koristeći detalje s avionske karte – a rezultati su zastrašujući. Nakon što se ulogovao na aviokompaniju putem aviokarte koju je pronašao na društvenoj mreži, lako je dobio pristup nalogu osobe na osnovu podataka sa karte.

Ovo znači da je imao pristup:

– Putnikovim ličnim podacima, uključujući ime

– Turi putovanja putnika – gde će putovati i kada

– Broju sedišta

– Detaljima leta

– Ukupnim troškovima putne karte

– Datumu kada je karta kupljena

– Zadnje četiri cifre bankovne kartice kojom je kupljena karta

Međutim, šta ako volite da se hvalite time da idete na odmor i želite da postavite samo deo fotografije putne karte? I tada je odgovor – ne.

Hu je i to proverio pa je pronašao fotografiju delića karte na društvenoj mreži na kojoj se i dalje video deo barkoda. Ne samo da je on na osnovu toga mogao da dobije informacije o putniku, već postoje i kompjuteri i drugi uređaji koji lako mogu da pročitaju detaljne informacije.

Izvor: 021.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

eighteen − 16 =