Galaxy Gear će raditi na Tizenu – da li dolaze nova vremena?

Izvori su rekli listu Usa Today da Samsung planira da napravi prilično javan raskid sa Googleom i njegovim Android mobilnim operativnim sistemom na ovogodišnjem MWC-u koji se krajem meseca održava u Barseloni.

Ukoliko je ovaj anoniman izvor u pravu, nova verzija Samsungovog pametnog sata Galaxy Gear više neće raditi na Androidu već na Tizen mobilnom operativnom sistemu.

Tizen predstavlja open source alternativu Googleovom OS-u a na čijoj promociji Samsung već izvesno vreme radi sa ciljem da se oslobodi zavisnosti od Androida koji je primarni operativni sistem u smartfonima ove kompanije.

Sa druge strane, ovo nije jedini razlog usled kog bi Samsung želeo da stavi Tizen na Galaxy Gear 2. Jedan od razloga mogu da budu bolje performanse i duže trajanje baterije, a tu je i mogućnost da kompanija vidi predstojeći Googleov pametni sat kao potencijalnu pretnju od koje mora da se distancira iako još nije bilo zvaničnih najava u vezi sa ovim uređajem.

Opet, Galaxy Gear je imao prilično loš prijem kako novinara tako i korisnika tako da ima smisla iskoristiti ga kao test platformu za novi operativni sistem jer Samsung nema šta da izgubi.

Izvor: B92

Related Post