“Gang of Four” pobedio na “Imagine Cup” i ide u Sijetl

Četvoročlani tim programere “Gang of Four” pobednici su nacionalnog takmičenja “Imagine Cup” u Srbiji u pravljenju kompjuterskih igara, koje je sinoc završeno u Beogradu.

Oni će sa svojom igricom “Jetlet” predstavljati našu zemlju na svetskom takmičenju u Sijetlu (SAD) u dugoj polovini jula, u organizaciji globalnog informatičkog giganta “Majkrosofta” (Microsoft).

Vođa tima Pavle Goloskoković rekao je Tanjugu da je njegova ekipa napravila igricu Jetlet za svega dve nedelje i ona je još u razvoju, a od takmičenja u Sijetlu očekuje što bolji plasman, i napomenuo da ako ne uspeju da budu najbolji, “onda će se makar dobro provesti”.

“Jetlet” je namenjena igračima koji volje performans igrice, mada je njegova ekipa pravila za vlasnike mobilnih telefona, da oni mogu da igraju sami, rekao je Goloskoković i objasnio da to nije klasična “kežual” igrica, već je malo teža, jer u sebi ima priču koja sve to opravdava i dosta dobar početni nivo za učenje kako se u stvari igra.

Goloskoković je rekao da su njegove kolege u ekipi studenti i skupili su se neposredno pred ovo takmičenje.

Prema njegovim rečima, igrica “Jetlet” zauzima oko 200 megabajta memorije i malo je veća zbog kvalitetnije grafike, ali bi trebalo da bude puno manja kada bude optimizovana za korišćenje.

Predstavnik Udruženja studenata informatike (FONIS) Tamara Naumović rekla je Tanjugu da je “Imagine Cup” svetsko tehološko takmičenje “Majkrosofta” samo za studente.

imagine

Ove godine je na nivou Srbije održano je takmičenje u dve kategorije: “Inoevjšn” (Inovation) u pravljejnu inovativnih aplikacija koje mogu pomoći društvu, i “Gejms” (Games) u pravljenju kompjurterskih igrica.

U “Gejms” kategoriji u finale su ušli ekipa “Spankers” sa igricom “Tank Spank” i ekipa “Gang of Four”, koja je pobedila večeras i predstavljaće Srbiju u svetskom polufinalu, pri čemu će najpre morati da pošalju svoju video-prezentaciju, na osnovu koje će kasnije biti pozvani u Sijetl, objasnila je Naumovićeva.

“Gang of Four” takmičiće se među 16 naboljih svetskih timova, kazala je Naumovićeva.

Nagrada za pobednika, je najpre učešće u “Gejms konferenciji” u Dubrovniku, a Sijetlu pobednika očekuje 50.000 dolara i sertifikati “Majkrosofta” za najbolje takmičare, objasnila je Naumovićeva i dodala da postoji i mogućnost od dodatne zarade ako pobednička igrica bude ponuđena na tržištu svim zainteresovanim.

Pokrovitelj “Imagine Cupa” je kompanija “Majkrosoft”, a domaćin finala takmičenja je bio Univerzitet Metropoliten.

“Gejms” kategorija predstavlja razvoj kompjuterskih igara koje ciljaju na mlade, a izrađene su na Majkrosoft platformi.

Izvor: Vecernje Novosti

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

12 − nine =