Google: antivirus aplikacije nisu efikasne

I dalje najveći broj korisnika misli da su antivirus rešenja obavezna za sve, ali Google-ov bezbednosni inženjer Daren Bilbi svakako nije jedan od njih. Govoreći na Kiwicon hacking konferenciji, Bilbi koji je menadžer Platform Integrity tima, rekao je jasno i glasno: antivirus aplikacije su jednostavno neefikasne i bezbednosni svet bi trebalo da usredsredi svoje napore na nešto što zaista radi.

“Molim vas, bez magije više” poručio je on za The Register i dodao da moraju da prestanu ulaganja u stvari koje ne rade. “Antivirus rešenja nisu ništa više nego neefikasna magija koju admini instaliraju prosto zato što moraju, a ne zato što su efikasni. Antivirus radi neke korisne stvari, ali to je više kao kanarinac u rudniku uglja” rekao je Daren.

Google-ov inženjer je pozvao bezbednosne eksperte da se koncentrišu na stvari koje su mnogo važnije kao što je sistem detekcije upada koji može da napravi razliku i zaštiti korisnika čak i ako pristupi zlonamernim sajtovima ili otvori kompromitovane dokumente. Bilbi je objasnio da većina kompanija krivi korisnike jer su kliknuli na linkove i fajlove koji su zaraženi, ali u stvarnosti bezbednost sistema nije dovoljno dobra da ih na pravi način zaštiti. 

Izvor: benchmark.rs

Related Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

4 × one =